• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Jodie Foster höll ett ovanligt personligt tal på Golden Globe-galan inatt. Filmstjärnan talade för första gången öppet om att hon är homosexuell. Foto: AP / Scanpix

Jodie Foster hyllas för ovanligt tacktal

Uppdaterad
Publicerad

Jodie Foster höll ett osedvanligt personligt tacktal när hon fick pris på Golden Globe-galan inatt. För första gången talade filmstjärnan öppet om att hon är homosexuell.

Golden Globe-galan, Hollywoods näst viktigaste prisutdelning, brukar ha svårt att väcka lika starka känslor som Oscarsgalan. Men nattens gala blev minnesvärd, inte bara för Ben Affleck och filmteamet bakom ”Argo” som kammade hem flera priser, däribland bästa film. Det blev också en ovanlig kväll för den 50-åriga filmveteranen Jodie Foster.

Foster, som i många år levt med en kvinna, valde för första gången att stå på en scen och tala fritt om sin sexualitet. När hon tilldelades ett hederspris för lång och trogen tjänst konstaterade Foster med ett par lager av ironi att hon hade ett tillkännagivande.

– Jag har redan kommit ut en gång, för ungefär tusen år sedan, på stenåldern. På den tiden kunde en osäker ung flicka öppna sitt hjärta för nära vänner, familjen och så småningom för alla hon träffade. Nuförtiden har jag förstått att en kändis förväntas berätta om sitt privatliv på en presskonferens, sade hon.

Svenskar tomhänta

I kölvattnet av nattens gala har Jodie Fosters tal blivit det stora samtalsämnet. I amerikanska medier hyllas filmveteranens öppenhjärtighet. Delar av talet var samtidigt otydligt formulerat, vilket har fått somliga att fråga sig vad hon egentligen menade.

Själv ville Jodie Foster i sitt tal understryka privatlivets värde.

– Privatlivet. En dag i framtiden kommer vissa människor att se tillbaka och minnas hur vackert det var med ett privatliv, sade hon.

Bland galans andra vinnare blev det alltså en stor kväll för ”Argo”, men ”Les Miserables” och Quentin Tarantinos ”Django Unchained” tillhörde också de mest prisade filmerna. Lasse Hallström, Alicia Vikander och Gustaf Skarsgård, vars filmer alla var nominerade, fick dock gå hem tomhänta.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.