9:e och 10:e tardis interiör/ Jodie Whittaker Foto: Flickr /Luke MacGregor/ TT

Jodie Whittaker blir första kvinnliga Doctor Who

Uppdaterad
Publicerad

För trettonde gången ska den intergalaktiska tidsmästaren gestaltas i tv-rutan. Och det blir första gången rollen spelas av en kvinna. Många har redan gissat att hon skulle knipa jobbet – nu är det bekräftat att det blir Jodie Whittaker.

När den 12:e doktorn, Peter Capaldi, i början av året annonserade att han går i pension efter jul, höjdes röster för att det var dags för BBC-serien att göra något nytt.

Bland de som önskade en kvinna som nästa tidsmästare, fanns bland annat skådespelaren Billie Piper som spelade assistent och följeslagare för både den 9:e och 10:e doktorn, som spelades av Christopher Eccleston respektive David Tennant.

Väntat namn

BBC och manusförfattaren Chris Chibnall nappade och snart började gissningarna. Jodie Whittakers namn fanns tidigt bland spekulationerna, eftersom många tänkte att Chibnall nog helst väljer någon han tidigare arbetat med.

Eftersom Whittaker spelat karaktären Beth Latimer i hans kriminaldrama ”Broadchurch” gissade många på henne.

– Jag har alltid vetat att jag ville att den 13:e Doctor Who skulle spelas av en kvinna. Vi är glada att vi fått vårt förstahandsval till rollen. Hon tog oss med storm när hon provspelade för rollen, säger Chris Chibnall i ett pressmeddelande.

Första kvinnan

Doctor Who visades första gången 1963 och gjordes i modern version av Russell T Davies år 2005. Att huvudrollen nu för första gången blir en kvinna hoppas BBC ska lyfta tittarsiffrorna, som sjunkit till hälften från omkring 10 miljoner år 2005.

– Jag ser fram emot denna episka resa med Chris och med varje ”Whovian” på planeten, sa Jodie Whittaker.

Här listar BBC alla som spelat Doctor Who.

Tidigare Doktor hyllar

Twitter hyllar nu skådespelaren Colin Baker, som spelade den sjätte inkarnationen av Doktorn under 1980-talets mitt, den nya rollbesättningen. I ett flertal tweets prisar han BBC:s beslut att ge Jodie Whittakers uppdraget.

”Förändring, mina vänner, och det inte en sekund för sent – hon ÄR Doktorn vare sig ni gillar det eller inte”, skriver han bland annat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer