Han skildrar Orlando efter klubbmassakern i ny bok

Publicerad

2016 inträffade den dittills värsta masskjutningen i USA:s historia på en gayklubb i Orlando 2016. Johan Hilton har intervjuat överlevande – och skrivit en bok om hur traumat påverkat staden.

Den 12 juni 2016 sköt en ensam gärningsman ihjäl 49 människor på gayklubben Pulse i Orland. Det blev den dittills värsta masskjutningen i USA:s historia. Nu ger författaren Johan Hilton ut boken Vi är Orlando – en amerikansk tragedi.

Han har intervjuat överlevande, anhöriga till offren och personer som jobbade på nattklubben. Men också vanliga Orlandobor.

Terrordådet i Orlando

Skjutningen blev en väckarklocka

Johan Hilton menar att skjutningen på nattklubben förändrade Orlando i grunden och att händelsen blev ett kollektivt minne som har lett till att människor sluter upp kring prideflaggan.

Hilton tror även att attentatet fungerade som en väckarklocka.

– På ett bredare plan världen över så tror jag att många fick sig en tankeställare vad gäller just hbtq-personers utsatthet. Det var som ett chockuppvaknande, att upptäcka att något sådant här fortfarande kan hända när man har gjort så många framsteg, kanske framför allt i västvärlden, vad gäller äktenskapslagstiftning, adoptionslagstiftning och likaberättigande. Att det fortfarande finns en sådan kvardröjande våldsamhet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Orlando

Mer i ämnet