Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Ulveson om Sjostakovitj: “I flera perioder var han svartlistad och hans musik fick inte spelas”. Foto: TT/SVT

Johan Ulveson i rollen som Sjostakovitj: ”Ingen hjälte”

Uppdaterad
Publicerad

Hyllad, svartlistad, progressiv och pessimistisk. Så beskriver skådespelaren Johan Ulveson den sovjetiske stjärntonsättaren Dmitrij Sjostakovitj, som han gestaltar i föreställningen Tidens Larm, med premiär den 29 september på Folkoperan i Stockholm.

– Han var ingen hjälte, han var ingen motståndsman. Han medverkade i systemet, men han var alltid kluven till det och stod inför väldigt svåra val, och det var inte alltid han valde rätt, säger skådespelaren Johan Ulveson till SVT Kulturnyheterna.

Ackompanjerad av Folkoperans orkester, Lovisa Huledals sång och Dmitry Tyapkins piano bärs narrativet om – den ena gången stämplade antisovjeten och den andra gången sovjetiska representanten – fram genom Johan Ulvesons monolog. En berättelse om en konstnär verksam i en diktatur, präglad av misstänksamhet och paranoia.

Besatt regissör

Föreställningen Tidens Larm bygger på den brittiske journalisten Julian Barnes bok ”The Noise of Time” (2016), som är en delvis fiktiv berättelse om en av 1900-talets främsta kompositörer. Dramatiserad av Joakim Sten och regisserad av Sjostakovitjentusiasten Tobias Theorell.

– När jag var ungefär fjorton år lyssnade jag extremt mycket på honom. Men det var inte förrän i början av projektet som jag förstod hur besatt jag måste ha varit, vi lyssnade igenom hans symfonier och det var som att jag kände igen nästan varenda takt, säger Tobias Theorell till SVT Kulturnyheterna.

 Hör Johan Ulveson berätta mer om Dmitrij Sjostakovitj i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.