Jon Henrik Fjällgren och Aninia fotograferade under pressträffen i Friends arena inför finalen av Melodifestivalen. Foto: Claudio Bresciani/TT

Jon Henrik: ”Det är bara att hålla ihop”

Uppdaterad
Publicerad

Han kämpar med posttraumatisk stress och ångest.

Med två dagar kvar till finalen har Jon Henrik Fjällgren en taktik för att orka sjunga på lördag: Att inte tänka på problemen.

– Jag tänker mest på det vi gör här och nu så att hur jag mår inte ska komma i vägen för något, säger han.

Efter vinsten i Skellefteå ställde Jon Henrik Fjällgren in alla intervjuer. Han orkade inte.

Artisten, som tävlar tillsammans med Aninia med låten ”En värld full av strider”, fick diagnosen posttraumatiskt stressyndrom kort innan tävlingen drog igång. Han har haft panikångest, sömnsvårigheter och drabbats av yrsel och minnesförlust efter en tuff tid privat. Bland annat har han förlorat flera nära vänner.

Melodifestivalen 2017

I finalveckans finns problemen fortfarande kvar. Nu försöker Jon Henrik Fjällgren hantera sin psykiska ohälsa för att orka framträda på lördag. Han gör det genom att undvika att tänka på den.

– Jag har inte tänkt på det i dag, jag har bara tänkt på vad vi ska göra på lördag. Jag tänker inte mycket på det, säger han.

Vilar och tränar

Men känns det okej inför framträdandet?

– Ja, än så länge. Det är väl bara att hålla ihop.

I samband med repetitionerna gör Jon Henrik Fjällgren inga inbokade intervjuer, utan pratar bara med pressen under de obligatoriska presskonferenserna. I stället ägnar han tiden åt att försöka återhämta sig.

– Jag vilar och tar det lugnt och sådär. Tränar ibland, det är måste för att hålla kroppen tillräckligt stark. Det hjälper psyket också. All sorts träning kan man väl säga hjälper psyket.

Använder healingstenar

Han använder healingstenar för att hämta kraft och pratar med människor i sin omgivning.

Ja, jag har nära och kära och vänner som stöttar och så Aninia då. Jag har folk runt mig.

Hur tacklar du och Aninia det tillsammans?

– Det är väl att vi inte pratar om det så mycket. Det är det man måste göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2017

Mer i ämnet