Jönköping blir ny fristad

Publicerad

Den 5 juni blir Jönköping en av de svenska städer där kulturskapare som är hotade på andra håll i världen får skydd.

Sverige har sedan tidigare sex fristäder: Malmö, Göteborg, Stockholm, Uppsala, Sigtuna och Växjö. På onsdag skriver landstinget i Jönköpings län under avtalet med fristädernas samarbetsorganisation, ICORN, och sällar sig därmed till skaran.

Kulturrådet uppger på sin hemsida att antalet författare, journalister och andra kulturskapare som är i omedelbart behov av skydd är stort. De städer som redan är fristäder i Sverige och runtom i världen kan även vittna om vinster i form av kunskapsförmedling och relationsbyggande som fristadsarbetet ger.

Framgången med fristadsarbetet för förföljda författare och journalister har lett till att andra konstnärsorganisationer har börjat engagera sig för sina upphovspersoner. Behoven av skydd är stora även bland musiker, bildkonstnärer, skådespelare och dansare.

Bakgrund: ICORN, International Cities of Refuge Network, är ett internationellt nätverk av fristäder för författare som hotas till livet på grund av att de kräver sin demokratiska rätt till yttrandefrihet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Senaste avsnittet i SVT Play