I klippet kan du höra en bit ur Fares tacktal. Foto: BAFTA

Josef Fares prisad på BAFTA-gala

Uppdaterad
Publicerad

Josef Fares actionäventyrspel It takes two vann två priser på Bafta games awards 2022, årets flerspelar-spel och årets originalprodukt. Och finskutvecklade Returnal fick ta emot galans tyngsta pris, årets spel.

Josef Fares och hans spelutvecklarföretag Hazelight studios prisades dubbelt upp på Brittiska filmaakademins spelgala för arbetet med spelet It takes two. Priserna ifråga var Bafta games award for original property – bästa originella egendom – och Best multiplayer, dvs bästa flerspelar-spel.

Vid mottagandet av det förstnämnda erkände Fares sig förvånad i ett tacktal.

– Det här var en överraskning, vi är superglada och stolta, sade han.

Under mottagandet av flerspelar-priset var han inte lika ställd.

– Den här var väntad faktiskt, skämtade Fares.

It takes two är ett actionäventyrs-spel som är designat för två spelare. Spelet följer de gifta makarna Cody och May som står inför en annalkande skilsmässa. Men efter att de delat nyheten om separationen med dottern Rose förtrollas paret och förvandlas till dockor som måste samarbeta för att bryta förtrollningen.

Galans största pris till finskutvecklat spel

Galans stora pris gick till det finskutvecklade spelet Returnal. Spelstudion Housemarque i samarbete med Sony ligger bakom titeln som lanserades i april 2021 och mottogs väl av kritiker.

Prisats tidigare

Det här är inte första gången som Josef Fares och It takes two prisas i galasammanhang. Så sent som i höst fick spelet ett av branschens tyngsta priser – Årets spel på Game Awards.

Förutom fina priser har spelet har även nått kommersiell framgång. Mellan mars 2021 och februari 2022 sålde spelet i över 5 miljoner exemplar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.