Josefin Nilsson i Melodifestivalen 2005. Foto: TT

Josefin Nilsson talar ut om misshandel och mörker i ny bok

Uppdaterad
Publicerad

Dokumentären om Josefin Nilsson sågs av en jättepublik. Nu kommer Josas Bok där systern Marie Nilsson Lind berättar om deras liv, karriärer och motgångar. Boken innehåller också Josefin Nilssons historia om det destruktiva förhållandet med en känd skådespelare.
– Det fanns mellan oss en hederssak att vi skulle verkställa hennes historia, säger Marie Nilsson Lind till Kulturnyheterna.

“Den här boken är till er som ställer den kanske mest typiska frågan: 

– Det är väl bara att gå? Varför stannade du?” 

Orden som inleder Josas Bok är artisten Josefin Nilssons. För fyra år sedan, kort innan hon gick bort, lovade systern Marie Nilsson Lind att den här boken skulle ges ut. Josefin Nilsson ville, med hjälp av sina dagböcker och anteckningar, berätta om relationen med en känd skådespelare på 1990-talet. En relation där hon berättat att hon misshandlades både fysiskt och verbalt. 

– Det fanns mellan oss en hederssak att vi skulle verkställa hennes historia. Vi skulle skriva ned den tillsammans så att den fick komma ut. Men jag visste ju inte då att Josa skulle försvinna från mig, säger Marie Nilsson Lind till Kulturnyheterna.

Systrarnas berättelser varvas

Marie Nilsson Lind varvar systerns berättelse med sin egen. Det handlar om Josefin Nilssons destruktiva förhållande, men också om barndomen, tiden med Ainbusk och den långa kamp mot psykisk ohälsa som de båda har haft. Josefin Nilsson fastande i ett omfattande tablett- och alkoholmissbruk.

– Klart det var svårt att berätta om väldigt destruktiva sidor, Josas egen destruktivitet. Men samtidigt så hade vi ett resonemang om det, Josa och jag. Skall man berätta en historia så måste också ens egna tillkortakommanden komma fram, säger Marie Nilsson Lind.

Här ryms också den sista tiden tillsammans. Deras comeback med föreställningen Systrarna Sisters och tidpunkten då allt föll, när Josefin Nilsson dog av en morfinöverdos.  

Berättar om uppbrott och förföljelse

Josefin Nilssons dagboksanteckningar handlar om ett förhållande som gick från passion till misshandel. Om människorna runt omkring, de som varnade henne och de som valde att titta bort. Hon berättar om uppbrottet från mannen och förföljelsen som till sist fick henne att polisanmäla. 

”Han har varit här sen 03:30, ringt på, kikat in genom brevinkastet och väst mitt namn med sin mörka röst”.

Systern skriver om debatten

I mars förra året kom SVT-dokumentären ”Josefin Nilsson – älska mig för den jag är”. Genomslaget blev enormt och ledde till ljusmanifestationer och debatter om mäns våld mot kvinnor. Samtidigt fälldes dokumentären av Granskningsnämnden som ansåg att den gjort intrång i den kända skådespelarens privatliv. Marie Nilsson Lind skriver om den här debatten. Hon säger att skådespelaren inte dödade hennes syster, men ifrågasätter samtidigt kritiker som menade att Josefin Nilssons skador kom från en trafikolycka. 

– Det blev ju en sådan otrolig dramatik efter dokumentären. Det var fantastiskt på ett sätt, en upprättelse och väldigt starkt. Men det var absurt och lite skrämmande också när det fick en sådan kraft, säger Marie Nilsson Lind.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer