Josefine Andersson får Jenny Lind-stipendium

Uppdaterad
Publicerad

Mezzosopranen Josefine Andersson från Stockholm har utsetts till årets Jenny Lind-stipendiat.

Folkets Hus och Parker och Kungliga Musikaliska Akademien har i dag utsett mezzosopranen Josefine Andersson till årets Jenny Lind-stipendiat. Priset består av 40.000 kronor och turnéer i både USA och Sverige.

”Berör djupt sin publik

Juryns motivering till varför Josefine Andersson får priset lyder såhär: ”Med sin välplacerade, klara röst samt fängslande gestaltning, berör hon djupt sin publik.” Josefine Andersson känner sig hedrad.

– Det är ett stipendium som alla kvinnliga sångare vill få, säger hon i ett uttalande.

Josefine Andersson är uppvuxen i Stockholm, men bor i Malmö. Hon går sista året på sin utbildning på Opera Akademiet i Köpenhamn, och har flera gånger fått sjunga på Köpenhamns opera Det Kongelige Teater.

På Folkoperan i vår

Den vinnande mezzosopranen har även sjungit huvudrollen i ”Askungen” på Öresunds opera och gör i vår debut på Folkoperan i Stockholm. Då spelar hon Sextus i G. F. Händels opera ”Julius Caesar”.

Jenny Lind-stipendiet instiftades 1965 av Folkets Hus och Parker. Det delas ut till minne av den världsberömda, svenska hovsångerskan som levde på 1800-talet.

Kulturnyheterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.