Josefine Frida gör sin första spelfilmsroll. Foto: SVT

Skam-stjärnans första filmroll väcker debatt i Norge

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått tre år sedan sista avsnittet av Skam spelades in. Nu är Josefine Frida, som spelade Noora i den norska succéserien, tillbaka som huvudrollen Mirjam i den norska filmen Disco.

– Jag visste att jag hade en stor roll, men jag förstod inte förrän under premiären hur mycket mitt ansikte skulle synas, säger hon.

Josefine Frida har haft fullt upp sedan Skamhysterin lade sig. Nyligen var hon med i musikalen Hair i Oslo, och hon har också hunnit med kortfilmen Grounded.

– Det har varit toppen, livet leker, säger hon.

Josefine Frida menar att Skam var en viktig dörröppnare för alla som var med, och speciellt för henne själv.

– Man märker ju fortfarande att Skam fanns, och fortfarande finns. Men det känns ju fint, fast livet går vidare.

Hyllad rollprestation

Som barn tävlade hon i dans, men drömde alltid om att bli skådespelare. Josefine Frida valdes till Rising star på filmfestivalen i Toronto och hyllningarna för hennes rollprestation i Disco har avlöst varandra, nu senast på Göteborg film festival.

Josefine Frida spelar Mirjam Hane som växer upp i en sträng kristen familj, med en skenhelig styvpappa som är pastor. Hon tar hem guldmedalj efter guldmedalj i discodans men måste ägna hela sitt liv åt kyrkan.

– I min generation så pratar man mycket om ”den duktiga flickan” och ”generation prestation”. Och det passar in på Mirjam, hon är både världsmästare i dans och ledare i kyrkan.

Kontroversiell film som skapat debatt

Filmen Disco handlar om religion och tro, men också om psykisk ohälsa, och en vuxenvärld som hellre skuldbelägger än försöker förstå. Under den polerade ytan brottas Mirjam med svåra barndomsminnen, och börjar tvivla på sin tro.

– I Norge har det stormat lite kring filmen, när det kommer till det här med olika församlingar. Det har varit debatter och väldigt många olika åsikter. Det här är min första film, och så valde jag en så kontroversiell film.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.