Joseph Fiennas ska spela Michael Jackson i en kommande film. Foto: TT

Joseph Fiennes som Michael Jackson orsakar debatt

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiske skådespelaren Joseph Fiennes, känd från ”Shakespeare in love”, ska spela popstjärnan Michael Jackson i en kommande brittisk tv-produktion. Att Fiennes är vit och Jackson svart har lett till kontrovers.

Det är brittiska bolaget  Sky Arts som ligger bakom ”Elizabeth, Michael & Marlon”.

Filmen bygger på den mytomspunna vandringssägnen att de tre superstjärnorna Michael Jackson, Elizabeth Taylor och Marlon Brando, för att komma ut ur New York efter terrorattackerna den 11 september 2001, hyr en bil tillsammans och åker på en road-trip.

En komedi

Sky Arts kallar filmen en slags komedi, och den är del i en serie filmer bolaget ska göra om (mer eller mindre sanna) kulturhistoriska händelser.

Men den uppmärksamhet som riktats mot ”Elizabeth, Michael & Marlon” hittills har inte främst haft siktet på handlingen, utan på castingen.

Flera amerikanslka medier, bland andra Los Angeles Times, Hollywood Reporter och Deadline , rapporterar om negativa reaktioner på ett den vite skådespelaren Joseph Fiennes (bror till Ralph) ska spela den afroamerikanske popstjärnan Michael Jackson.

Fiennes berättar i en intervju med Contact Music att han blev överraskad själv när han erbjöds rollen.

– Jag är en vit medelklasskille från London och är lika förvånad själv, säger han.

Om kritiken mot att han som vit skådespelare ska porträttera den afroamerikanske popstjärnan Jackson säger han att deras hudfärg inte var så olika. Jackson diagnostiserades med vitiligo, en sjukdom som gör att hudens pigment försvinner.

– Det var ju definitivt något med hans pigment, säger Fiennes till Contact Music, det är jag övertygad om. Han var förmodligen närmar min hudton än den han hade som ung.

Kritik mot whitewashing

Varken att whitewashing i Hollywoodproduktioner kritiserats ofta de senaste åren, eller att det bara är vita skådespelare som oscarsnominerats i år, verkar ha påverkat castingen till ”Elizabeth, Michael & Marlon”.

”Sky Arts ger filmskaparna den konstnärliga friheten at rollbesätta som de vill”, säger de i ett uttalande.

Liz Taylor och Marlon Brando spelas av Stockard Channing och Brian Cox.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.