Foto: TT/Arkiv

Kravet: UD måste be om ursäkt

Uppdaterad
Publicerad

Bangladeshisk säkerhetstjänst tvingade en frilansjournalist att radera bilder, mitt bland svensk UD-personal inne på Rosenbad. Ett uppenbart misstag enligt Reportrar utan gränsers ordförande Jonathan Lundqvist.

– Hela historien är märklig, så här får det inte gå till, säger han.

Frilansjournalisten Anwar Hossain stod bland övrig press och fotograferande under ett pågående statsbesök i Rosenbad när bangladeshisk säkerhetstjänst dök upp. Patric Nilsson, kansliråd hos UD, berättar för Kulturnyheterna att utländsk särkhetstjänst förde ut Hossain till hallen. Där ska tjänstemän från svenska UD ha försökt att försvara Hossain men bangladeshisk säkerhetstjänst kunde ändå radera bilder från hans telefon.

– Det fanns många olika parter på plats. UD är en, men det fanns också säkerhetspersonal. Vi påtalade felen när de inträffade, för säkerhetspolisen som var ansvariga för säkerhetsarrangemangen tillsammans med det landets säkerhetstjänst, säger Patric Nilsson.

Såg den svenska säkerhetspolisen mellan fingrarna?

– Jag kan inte prata om säkerhetspolisens agerade i fallet, men det jag kan säga är att UD:s personal på plats påtalade att journalisten hade full rätt att utföra sitt arbete i Sverige.

”Be om ursäkt”

Kanslirådet Patric Nilsson säger att de har haft en samtal med Anwar Hossain efter det inträffade, men han vill inte gå in på vad som har sagts. Efter det inträffade betalade UD för att Anwar Hossain skulle få tillgång till bilder från en nyhetsbyrå. Jonathan Lundqvist, ordförande i Reportrar utan gränser, anser att det borde komma en ursäkt från svenska myndigheter.

– Journalister ska inte behöva vara med om det här, allra minst i hjärtat av svensk statsförvaltning, säger han.

– UD måste stärka sina rutiner och be honom om ursäkt.

”Kan säkert röra sig om brott”

Nu kräver Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg att regeringen kallar upp landets ambassadör till UD och dessutom ber journalisten om ursäkt.

– Det är väldigt allvarligt att UD-personal lät utländsk säkerhetstjänst censurera en journalist inne på Rosenbad, säger hon till Ekot i Sveriges Radio.

Utrikesdepartementets personal närvarade vid händelsen och enligt Ramberg kan agerandet vara brottsligt.

– Ja, det kan säkert röra sig om brott, men det har jag inte tillräckligt underlag för att uttala mig om.

UD beklagar händelsen och säger sig ta upp frågan med Bangladesh, men har inte lämnat några detaljer.

”Det är svenska lagar som gäller”

Enligt Patric Nilsson anser UD att det som har skett är mycket allvarligt och de ska nu ha vidtagit åtgärder. Frågan som hänger kvar är om Rosenbad är en säker plats för utländska journalister?

– Är man journalist och befinner sig i Sverige så är det svenska lagar som gäller, då ska man kunna utföra sitt arbete utan att något sånt här inträffar.

Men utländsk säkerhetstjänst tilläts agera inne på Rosenbad?

– Det är säpo som ansvarar för säkerheten vid den här sortens arrangemang. Med hänsyn till säkerheten så går man inte in på hur arbetet ser ut. Men internt måste man givetvis titta på det som har hänt och så vi kan förändra rutinerna och se till att det inte sker igen, säger Patric Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.