Den bulgariske journalisten Viktoria Marinova. Foto: Wiktor Nummelin/TT/REUTERS

Bulgarisk journalist våldtagen och mördad

Uppdaterad
Publicerad

Den bulgariske journalisten Viktoria Marinova har hittats våldtagen och mördad i en park i staden Ruse, Bulgarien. Det är det fjärde i raden av medialt uppmärksammade mord på journalister inom EU på kort tid. Nu pågår en omfattande utredning för att ta reda på orsaken till det brutala mordet.

Under lördagen den 6 oktober återfanns journalisten Viktoria Marinovas kropp, våldtagen och mördad i en park i staden Ruse, Bulgarien.

Mordet har fått stor medial uppmärksamhet och är det fjärde internationellt omskrivna mordet på en EU-journalist sedan svenska Kim Wall mördades i augusti förra året. Journalisten Daphne Caruana Galizia från Malta dog i en bilbomb i oktober 2017, och den slovakiske journalisten Ján Kuciak blev skjuten till döds i februari i år.

Tidningen The Guardian skriver att landet tillsatt en stor utredning, påskyndade av EU-kommissionen som vill att myndigheterna ska lägga all kraft på att finna mördaren. Organisationen Reportrar utan gränser rapporterar att Bulgarien är sämst i hela EU på pressfrihet och skriver på sin hemsida att journalister i landet ofta utsätts för hot.

Hot om överfall

30-åriga Viktoria Marinova var anställd på den lokala tv-redaktionen TVN och hade under året rapporterat om bland annat korruption inom EU. Enligt The Guardian gjorde hon nyligen en tv-sänd intervju med journalisterna Attila Biro och Dimitar Stoyanov som arresterades när de undersökte ett fall av påstått bedrägeri med EU-medel.

Journalisten Dimitar Stoyanov, skriver för hemsidan Bivol.bg, som säger att de ska ha mottagit hot innan intervjun. Ägaren av Bivol.bg, Asen Yordanov berättar till nyhetsbyrån AFP att deras anställda fick hot om att de riskerade att bli överfallna om de deltog i tv-programmet.

Inga bevis

Landets inrikesminister Mladen Marinov säger i The Guardians artikel att det inte finns några bevis som tyder på att mordet kan vara kopplat till Viktoria Marinovas journalistiska arbete.

– Det handlar om våldtäkt och mord, menar han och tillägger att det inte finns någon information om att Viktoria Marinov ska ha blivit hotad på något sätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.