Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Journalist gripen efter att Lukasjenko tvingat ner passagerarflyg

Journalist gripen efter att Belarus tvingat ner passagerarflyg

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen tvingade Belarus president Aleksandr Lukasjenko ner ett civilt flygplan i Minsk, för att gripa den belarusiska journalisten Roman Protasevitj.

Flyget var påväg från Grekland till Litauen när Lukasjenko tvingade flyplanet att landa. Ombord satt den regimkritiska journalisten Roman Protasevitj som nu har gripits och riskerar dödsstraff. 

– Roman har alltid skrivit om politik och samhällsfrågor, sådant som är väldigt viktigt för människor och för sammhället, säger Hanna Liubakova som är belarusisk frilansjournalist.

Grundare av oppositionell nyhetskanal

Hanna Liubakova menar att han alltid har varit på plats och bevakat massprotester både som journalist och särskilt som fotograf. Sedan 2019 har Roman Protasevitj jobbat i exil i Litauen och har bland annat grundat den oppositionella kanalen Nexta. Det är en av de största nyhetskanaler i den sociala medier appen Telegram med 1,2 miljoner följare. I augusti när regimen blockerade internet, fungerade fortfarande Telegram.  

– Det blev den främsta informationskällan, till allt belarusierna behövde veta rörande protesterna; vad som hände på plats och var säkerhetsstyrkorna befann sig. Det var så människor höll sig informerade.  

En upptrappning av hoten

Nexta kan idag fortsätta sitt arbete eftersom deras journalister befinner sig utomlands.

Hanna Ljubakova menar att arbetet alltid innebär en risk men att gårdagens händelse är en upptrappning av hotet från regimen.

– Varken vi eller de som är kvar i landet är utom fara p.g.a. det enorma förtrycket. De som lever utomlands, även i EU, de vill visa att de kan hitta och gripa vem som helst. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer