SVT-journalisterna Lennart Winblad och Åke Ortmark på Aktuellt-redaktionen. Foto: SVT Bild

Journalisten Åke Ortmark är död

Uppdaterad
Publicerad

Mångårige journalisten och författaren Åke Ortmark är död, skriver Dagens Nyheter. Ortmark, som under en tid var programledare för SVT:s Aktuellt, blev 89 år.

Med över 50 år inom journalistiken hann Åke Ortmark, som avled på torsdagen, bland annat med att vara chefredaktör för Veckans Affärer och programledare för Aktuellt i SVT.

Tillsammans med Herbert Söderström, Gustaf Olivecrona och Lars Orup skapade Åke Ortmark skjutjärnsjournalistiken i början av 60-talet, som kom att bli en ny standard för hur svenska makthavare skulle intervjuas.

Ortmark, Olivecrona och Orup var kända som de tre O:na.

Gustaf Olivecrona gick bort 2005 och Lars Orup 2007.

Ledde egen pratshow

1997 blev Åke Ortmark programledare för pratshowen ”O. som i Ortmark” i TV8.

Han tilldelades TV-priset Kristallen år 2005 i kategorin Stiftelsens hederspris.

2013 gav Åke Ortmark ut sina memoarer ”Makten och lögnen – ett liv i televisionens Sverige”, om sin långa journalistiska karriär.

Han somnade in omgiven av sin fru och tre barn efter en tids sjukdom, skriver DN.

”Vi har mycket att tacka Åke Ortmark för. Han var med och la grunden för den moderna orädda journalistiken. Tuff obeveklig publicistik var hans signum. Åke Ortmark var aldrig nöjd, han ville alltid ställa en fråga till – för publikens skull”, skriver SVT:s vd Hanna Stjärne om Åke Ortmark.

Lanserade skjutjärnsjournalistiken

Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski jobbade som researcher för Åke Ortmark i början av 00-talet och minns honom med värme.

– Det var en fantastisk skola. Det var ett av min första journalistiska arbeten, han var otroligt generös och välkomnande. Jag har lärt mig enormt mycket av det, säger Peter Wolodarski och fortsätter:

– Han var framför allt intresserad av att granska makten. Sen har han ju spelat en historisk roll i att utveckla den politiska journalistiken. Han var med och lanserade skjutjärnsjounalistiken. I dag tar vi för givet att journalister ställer tuffa frågor, det är normalt, men det var inte det då.

Även journalisten Janne Josefsson säger att Åke Ortmark inspirerade många med sitt sätt att formulera skarpa frågor och alltid vara påläst.

– Jag vet att han i en dokumentär som gjordes pratade väldigt kritiskt om mig, så jag var orolig att träffa honom när han skulle intervjua mig första gången för drygt tio år sen. Och han var rätt tuff i frågorna. Samtidigt märkte jag att det fanns något som gör att vi påminner om varandra, och han berömde mig också. Han varit ett föredöme på många olika sätt.

Se Åke Ortmarks SVT-intervjuer i Öppet arkiv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer