Maria Ressa. Foto: TT

Journalistpris till filippinska Maria Ressa

Publicerad

Den filippinska journalisten och publicisten Maria Ressa tilldelas Publicistklubbens pris till Anna Politkovskajas minne.

Priset, som har delats ut sedan 2007 (året efter mordet på den ryska journalisten Anna Politkovskaja), går till ”en journalist som i sitt arbete utmärkt sig i försvaret av yttrande- och tryckfriheten”.

”Maria Ressa är en självklar mottagare av årets pris. Genom hennes arbete påminns vi om varför journalistiken behövs. I det pågående krig mot pressfriheten som president Duterte för har hon blivit den tydligaste måltavlan. Trots det fortsätter Maria Ressa stå för press- och yttrandefrihet”, säger Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg i ett pressmeddelande.

Ressa, som är huvudtalare på Gräv i Borås i höst, dömdes i veckan till fängelse i mellan sex månader och sex år, för “förtal på nätet” sedan hon publicerat en artikel i vilken Filippinernas president Rodrigo Dutertes maktutövning granskats.

Domen har kritiserats av flera pressfrihetsorganisationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.