Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kollegorna sa: 'Hade du känt honom sedan innan, hade du aldrig ifrågasatt honom'”. Foto: Lydia Farran-Lee/SVT

Juan Moreno avslöjade kollegan Claas Relotius påhittade reportage i Der Spiegel

Uppdaterad
Publicerad

Claas Relotius var en av Tysklands mest prisade och uppburna journalister och jobbade för prestigetidningen Der Spiegel. 2018 skulle han göra ett stort reportage tillsammans med frilanskollegan Juan Moreno, som anade oråd – mycket av den hyllade kollegans uppgifter verkade helt osannolika.

Juan Moreno blev ofrivillig hjälte när Claas Relotius 2018 fick sparken och Der Spiegel var tvungna att göra offentlig avbön från stjärnreporterns många påhittade reportage.

Men Moreno är inte helt bekväm med hjälterollen, eller efterspelet. Populister använder ”Relotius-fallet” för att peka på att journalister inte går att lita på.

Blev inte trodd

För att slippa svara på allas frågor skrev Juan Moreno boken ”Den ljugande reportern” som blev vida läst i Tyskland när den släpptes 2020. För ett par månader sedan kom den i svensk översättning.

Boken beskriver Morenos initiala misstankar och hur han lägger fram bevis efter bevis för sin uppdragsgivare, som länge vägrar tro honom. Varför skulle Claas ljuga?

Hör Juan Moreno berätta om varför han fattade misstankar mot Relotius i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.