Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Petter idag och Petter för 25 år sedan reflektera över sitt låtskrivande. Foto: Per Nilsson/SVT

Jubilerande Petter släpper tidsresa till album: ”Lite emo”

Publicerad

25 år som artist och en tidsresa till albumsläpp. Men en sak är konstant i Petters artisteri.

– Emo-texter har blivit som ett signum, säger han till Kulturnyheterna.

Genomslaget kom 1998 med ”Mitt sjätte sinne” – totalt har det blivit sexton skivor. Nu firar Petter 25 år som artist med att släppa ytterligare en skiva, nämligen ”Vart trött sen 98”.

Nya plattan är ett hopkok av osläppta låtar från hela karriären, bågen sträcker sig från ”Drömmar” 1997 till nyskrivna låtar från 2023 som ”Svart sol”.

– En del av den här skivan är gamla jag, och det är sjukt kul. Jag kunde ju spelat in en låt där jag försöker låta som jag lät 1999 eller 2000, men det skulle inte varit så fräscht.

Skäms inte

Ett kvarts sekel gör något med låtskrivandet.

– Det är en mer eftertänksam person nu som skriver mer abstrakt och poetiskt. Då var jag mer pang på rödbetan, säger Petter och fortsätter:

– Det är inte så att jag skäms över hur jag skrev. Jag ser det mer som en gammal tatuering man gjorde som yngre, som man inte tar bort.

Däremot löper en röd tråd genom skrivandet – låttexterna tar oftast avstamp i Petter själv.

– Redan på ”Sjätte sinnet” var texterna nästan lite emo, och det tror jag har varit ett signum för mig. Att alltid vara där i den världen. Det har att göra med att jag hade en mamma som jag alltid pratade känslor med.

Jubileumsår

Nästa år fyller Petter 50, därmed är han nästan årsbarn med genren hiphop som i år fyller 50.

–Det är en ynnest att få växa upp i den kulturen som gett mig så mycket – självkänsla, kreativitet, vänner, säger han:

– Dj Sleepy och Eye N' I och jag kommer säkert jobba ihop tills vi sitter i rullstol.

Petter erkänner att han inte har stenkoll på den nya generationen svensk hiphop, men några har han hunnit samarbete med – som Ozz6y, tidigare känd som Ozzy, och Adaam. Framtida drömssamarbetet är dock något helt annat:

– Lars Winnerbäck är en jäkla härlig person.

Jubileum och samlingsskiva för tankarna till ett avslut, men för Petter är pension inte på tapeten.

– Det är klart att man funderat: hur länge ska jag hålla på. Men sen landar jag i att det är en gåva jag har fått – det är inget man bara säger upp som en prenumeration.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.