Svenska politiker har i sociala medier frikostigt delat med sig av sina rimtalanger inför årets julfirande, men att svettas inför julrimmen är långt ifrån en ny tradition.
Redan på 1600-talet började man i Sverige ge varandra julklappar, men då placerades de inte under någon gran. Istället knackade man på dörren, kastade in presenten och gick därifrån.
Mottagaren fick sedan gissa vem som kastat in presenten – och det var också då julrimmet föddes, enligt Andreas Önnerfors, docent i idé- och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet.
– Klappen kunde vara vad som helst, till och med ett vedträ. Man kastade in den anonymt och rimmet skulle bestå av en gåta – man fick gissa vem klappen kom ifrån.
Från att i början ha varit en gissningslek kring givarens identitet handlar julklappsrimmen numera snarare om innehållet i paketen.
– I och med att julfirandet har blivit mer privat handlar rimmet om att man får gissa vad som döljs i paketet. Nu är det inte givaren, utan innehållet, som är anonymt – och rimmet är ytterligare ett spel med anonymiteten.
Rimlexikon och appar
Men att dagen före julafton behöva rimma på julklappshögen kan, som alla tidsoptimister kan vittna om, vara förknippat med en stor dos prestationsångest.
Den inspirationslöse kan då ta till traditionella rimlexikon, men numera även ladda ned olika sorters appar för att förenkla den kreativa processen.
Vill man lägga lite extra krut på rimmandet är man dock i gott sällskap, enligt Tommy Kuusela vid Institutet för språk och folkminnen.
– Författaren Erik Gustaf Geijer var en pionjär när det gällde att skriva juklappsrim. Även Jan-Öjvind Swahn var något av en expert inom området.
Enligt Tommy Kuusela upplevde julklappsrimmet en guldålder under 1930-talet, då författaren Emil Durefelt till och med skrev en instruktionsbok i ämnet.
– Boken handlar om vad man ska tänka på när man skriver julklappsrim, och innehåller både råd och nästan 10.000 rim som läsaren kunde använda.
Huruvida Geijer, Swahn eller Durefelt hade kunnat rimma på årets julklapp elcykeln är oklart. Den hugade kan däremot enkelt sno Kulturnyheternas förslag här nedan:
Att satsa på miljön är årets grej
så här kommer ett redskap till dig
På denna du trampar utan svett
och klarar miljömålet lätt.