Juristen om nya spionlagen: Inte orolig för medierna men för källorna

Publicerad

Under onsdagen klubbade riksdagen igenom den nya lagen om utlandsspioneri. Flera medieorganisationer har uttryckt oro för att ändringarna i yttrandefrihetsgrundlagen och tryckfrihetsförordningen kommer att påverka granskande journalistik om internationella samarbeten negativt.

Daniel Westman är jurist specialiserad inom it- och medierätt och säger att det är förhållandevis liten risk för mediehusen att publicera granskningar om internationella samarbeten, men att det finns en risk när det gäller lagskyddet av källor som vill höra av sig till journalister om missförhållanden.

– Det kan vara väldigt svårt att veta om deras agerande kommer att täckas av det här här. När det gäller grov obehörig befattning med hemlig uppgift krävs inte heller ett direkt uppsåt att hjälpa främmande makt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.