Skådespelaren Jussie Smollett berättade i januari att han misshandlats av två vita män som ropat rasistiska och homofobiska skällsord mot honom. Nu ifrågasätts hans berättelse. Foto: TT/Richard Shotwell

Skådespelare gripen misstänkt för att ha fabricerat hatattack

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska skådespelaren Jussie Smollett har gripits misstänkt för ha hittat på den hatattack som han tidigare berättat att han blivit utsatt för, det rapporterar NBC news.

Jussie Smollett, mest känd för sin roll som James Lyon i den amerikanska tv-serien Empire, anklagades tidigare i veckan för att ha upprättat en falsk polisanmälan efter att han uppgett att han anfallits av två maskerade män i januari.

Skådespelaren har nu gripits på grund av misstanke om att överfallet som Smollett berättat om kan vara fabricerat, skriver NBC News. Bland annat ska två män sagt att skådespelaren betalat dem för att iscensätta misshandeln. Smollett har hela tiden vidhållit att han inte ljuger och att överfallet ägt rum, rapporterar NBC.

Jussie Smollet släpptes senare under torsdagen mot borgen. Det efter att ha betalat en borgensumma på 100 000 dollar, motsvarande närmare en miljon kronor. 

Riskerar fängelse

Smollett ska enligt New York Times ha sagt till polisen att hans anfallare var vita och att de ropade homofobiska och rasistiska kommentarer till honom, samt ”detta är MAGA-land” – en hänvisning till Trumps kampanjslogan ”Make America Great Again” – innan männen misshandlade skådespelaren.

När skådespelaren gick ut och berättade om hatattacken mottog han ett stort stöd i sociala medier och av flera kollegor från Empire.

Sedan man börjat ifrågasätta validiteten i Jussie Smolletts berättelse har stödet bakom honom svängt något. Händelsen har öppnat upp en het debatt i USA om vad som egentligen är sant och om det är rätt eller fel att ifrågasätta och gripa Jussie Smollett.

Händelsen har också blivit ett slagträ mellan anhängare och motståndare till president Donald Trump.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.