Den kanadensiska popsångaren Justin Bieber refererade till ”covid-grejen” när han blev utnämnd till årets artist på MTV-galan. Foto: TT/Angela Weiss

Justin Bieber stora vinnaren på MTV-galan: ”En speciell tid med covid-grejen”

Uppdaterad
Publicerad

Justin Bieber och Olivia Rodrigo blev de stora vinnarna på årets MTV-gala i Brooklyn i New York på söndagskvällen. I år firar galan 40-årsjubileum och till skillnad från förra året så fanns publik på plats.

– Vi lever i en speciell tid med den här covid-grejen, sa Justin Bieber i sitt tacktal.

Musikgalan MTV Video music awards bjöd som vanligt på spektakulära framträdanden från scen och fantasifulla kreationer på röda mattan.

Popstjärnan Justin Bieber prisades som årets artist och även för årets poplåt, Peaches, gjord tillsammans med Daniel Caesar och Giveon. Ett av de andra tungviktarpriserna gick till Lil Nas X som prisades för årets video för Montero (Call me by your name).

Olivia Rodrigo utsågs till årets nykomling och hennes Drivers license blev årets låt. Årets grupp blev BTS som även fick pris i kategorin bästa K-poplåt för Butter.

Madonna inledde

Galan inleddes med ett förinspelat inslag med Madonna där ”The queen of pop” berättade om hur hon själv kom till New York för omkring 40 år sedan ”med bara 35 dollar och ett par dansskor”.

– För fyrtio år sedan anlände en annan underdog till New York City i hopp om att skapa något revolutionerande. En musikkanal hade premiär mitt i natten och kallade sig för MTV. Vi hittade varandra och skapade ett band som har förändrat mitt liv, förändrat musiken och skapat en helt ny konstform. Därför finns det bara ett ställe att vara i kväll, sade Madonna och överraskade publiken genom att dyka upp på scenen.

MTV-galans vinnare

Årets artist: Justin Bieber

Årets nykomling: Olivia Rodrigo

Årets låt: drivers license, Olivia Rodrigo – Geffen Records

Årets grupp: BTS

Årets video: MONTERO (Call Me By Your Name), Lil Nas X – Columbia Records

Bästa poplåt: Peaches, Justin Bieber ft. Daniel Caesar, Giveon – Def Jam

Bästa hiphop: FRANCHISE, Travis Scott ft. Young Thug & M.I.A. – Cactus Jack / Epic Records

Bästa R&B: Leave The Door Open, Bruno Mars, Anderson .Paak, Silk Sonic – Aftermath Entertainment / Atlantic Records

Bästa rock: Last Train Home, John Mayer – Columbia Record

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.