Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson Foto: Fredrik Sandberg/TT

Justitieministern: kritiken borde riktas mot bolagen

Uppdaterad
Publicerad

Polisanmälningar av kränkningar på nätet leder sällan till några åtal. Det skulle en ny lag, som börjat gälla från och med årsskiftet, råda bot på. Men lagen löser inte polisens problem: att få tag på IP-adresserna till de brottsmisstänkta. Justitieminister Morgan Johansson (S) menar dock att det inte beror på hans lagstiftning, utan på bolag som inte ger ut informationen.

– Det är ju ett stort problem som uppkommit efter EU-domstolens dom, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) till Kulturnyheterna.

Domen, som kom 2017, innebär att bredbandsleverantörerna inte behöver lagra uppgifter om vad kunderna gör på nätet eller telefonen. Enligt justitieministern är det alltså bolagen som hindrar polisen att klara upp kränkningar som sker online.

– Vi gav i uppdrag åt en särskild utredare att se om man skulle kunna ta fram en ny lagstiftning för att se till att bolagen verkligen lagrar uppgifterna och också lämnar ut. Men det har ju varit några företag som absolut inte vill samarbeta med polisen, säger Morgan Johansson.

Ni har känt till problemet med den här EU-domen sedan länge. Varför stiftar ni nya lagar som ni vet inte kommer fungera som de ska?

– Jo men den fungerar ju när bolagen samarbetar med polisen. Problemet har ju varit att vissa bolag inte samarbetar med polisen. Så det är där trycket och kritiken borde ligga tycker jag. 

Men bolagen har ju ingen skyldighet att lämna ut uppgifterna som lagen ser ut nu, är det inte upp till er att lösa det?

– Vi är angelägna om att få på plats en ny lagreglering som tvingar företagen att hjälpa till i brottsutredningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.