Jyllands-Postens chefredaktör uppmanas avgå

Publicerad

Jyllands-Postens chefredaktör bör avgå, anser den danske före detta utrikesministern Uffe Ellemann-Jensen. Chefredaktören Carsten Juste avvisar dock förslaget.

Jyllands-Posten lade med de tolv Muhammed-teckningarna grunden till den internationella kris som Danmark nu har råkat in i. Därför bör tidningen medverka till en lösning, och det sker bäst igenom att den ansvarige chefredaktören Carsten Juste säger upp sig, anser Ellemann-Jensen. Förslaget framförs i Jyllands-Posten på onsdagen.

– När en chefredaktör erkänner att han har gjort en felbedömning och säger att han inte skulle ha gjort det han gjorde om han visste vad det skulle leda till, då bör han säga upp sig, säger Ellemann-Jensen.

Carsten Juste säger till den danska tidningen Politikens nätupplaga att Ellemann-Jensens utspel överhuvudtaget inte innehåller något som skulle få honom att överväga att avgå.

”Inte vuxen uppgiften”
Uffe Ellemann-Jensen påpekar att Juste förra veckan erkände att han inte skulle ha publicerat teckningarna om han hade vetat att de skulle leda till bojkott och hot mot danska liv.
– När man erkänner att man har begått ett så här fatalt fel, som hittills har kostat sex människoliv, är man inte vuxen sin uppgift.

Juste menar att Ellemann-Jensen feltokat honom. Ingen kunde veta vad som skulle följa på publiceringen, inte ens Ellemann-Jensen, framhåller Juste.

Tidningens styrelse kan inte sparka honom på grund av den upphetsade situationen. Men där branden uppstått, där måste man också släcka den, anser Ellemann-Jensen.
– Det har Jyllands-Posten inte bidragit ordentligt till, skriver han.

I slutet av oktober beskrev Ellemann-Jensen publiceringen som en ”pubertetsaktig demonstration”. Han står fast vid sin kritik:
– Det förargar mig att man inte framför den oförbehållsamma ursäkt som bara kan komma från ett enda ställe – nämligen tidningen.

Samma parti som statsministern
Ellemann-Jensen anser inte att det är regeringens ansvar. Han tillhör samma borgerliga parti som statsminister Anders Fogh Rasmussen, som hittills inte har framfört någon liknande maning till Jyllands-Posten.

Ellemann-Jensen var Venstres ledare 1984-98. Han var utrikesminister 1982-93.

Kulturnyheterna
TT/Ritzau

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer