Foto: TT/pressbild Leopard förlag

Kajsa Ekis Ekman avbokad från Roks konferens – efter debatt om kön

Uppdaterad
Publicerad

En planerad medverkan av Kajsa Ekis Ekman under en konferens om porr i organisationen Roks regi har ställts in. Anledningen är att författaren i en debattartikel ställt sig kritisk till att kön är något som man själv definierar, enligt Roks.
– Jag är journalist och författare och försöker bara göra mitt jobb, säger Kajsa Ekis Ekmnan i en kommentar till Kulturnyheterna,

Kajsa Ekis Ekman skulle ha deltagit i Riksnätverket för kvinnojourer och tjejjourer Roks konferens under temat Pornografi och kopplingen till prostitution i Göteborg under tisdagen, men hennes medverkan avbokades av organisationen.

Enligt Roks beror beslutet på att författaren och journalisten i en debattartikel samt i en efterföljande replik i Aftonbladet kritiserat idén att kön är något en person själv definierar, vilket man formulerar i ett skriftligt uttalande på sin hemsida:

”Kajsa Ekis Ekman har i en debattartikel samt i en efterföljande replik debatterat kön och ställt sig kritisk till att kön är något man som person själv definierar. Detta är inte förenligt med Roks ideologi.”

I en kommentar till Kulturnyheterna säger Kajsa Ekis Ekman att situationen är absurd.

– Jag är journalist och författare och försöker bara göra mitt jobb, säger hon.

Enligt journalisten och författaren ska Roks ha hävdat att säkerhetsskäl legat bakom beslutet att ställa in hennes medverkan.

– Roks motivering var att folk skulle känna sig otrygga om jag kom dit, säger hon.

Lett till debatt

Ekis Ekmans texter har den senaste tiden lett till en livlig debatt på landets kultursidor och i sociala medier – och kritiserats hårt av bland andra Tiina Rosenberg och Athena Farrokhzad, som skriver att hennes frågor har våldsamma konsekvenser för transpersoners liv.

Men Ekis Ekman har också fått medhåll av bland andra Ebba Witt Brattström, som i en artikel i Expressen skriver att hon: ”ställts i den transfobiska skamvrån efter att ha ställt viktiga ödesfrågor för dagens feminism”

Roks pressekreterare Christina Lindström säger till Kulturnyheterna att styrelsen inte vill kommentera händelsen närmare i dagsläget, utan hänvisar till uttalandet på hemsidan.

– Men styrelsen kommer att prata ihop sig för att komma med ett samstämmigt uttalande, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer