Kampanj vill uppmärksamma EU-domstolens krav på moms på e-böcker. Foto: TT

Kampanj för likvärdig e-boksmoms

Publicerad

Fyra europeiska kulturministrar har startat ett upprop för att få EU-kommissionen att driva frågan om sänkt moms på e-böcker.

Frankrikes, Tysklands, Italiens och Polens kulturministrar har kommit med ett gemensamt upprop till EU-kommissionen skriver Svensk bokhandel. ”Principen att teknologi ska vara neutral måste tydligt stödjas på europeisk nivå så att uppfinningsrikedom och e-boksutveckling inte missgynnas”, skriver Fleur Pellerin, Monika Grütters, Dario Franceschini och Malgorzata Omilanowska i uppropet.

Reaktionen kom efter att Europadomstolen krävt att Frankrike och Luxemburg, som nu har en e-boksmoms på 3 respektive 5,5 procent, ska höja momssatserna på e-böcker till 17 respektive 20 procent. Detta beror på att EU klassar e-böcker som elektroniska tjänster istället för böcker. Om inte länderna ändrar momsen kan det bli fråga om ekonomiska straff.

Kampanj för sänkt moms

Eftersom skattefrågor kräver att alla medlemmar är eniga lanserade den franska förläggarföreningen en kampanj för att engagera och övertyga alla aktörer om att det här är en viktig fråga. Under hashtagen ”thatisabook” uppmanas folk att lägga upp bilder på pappers-och e-böcker och under hashtagen ”thatisnotabook” vill de att man ska publicera bilder på saker som inte är böcker som exempelvis en sten eller en stol.

I Sverige ligger momsen för e-böcker på 25 procent i dagsläget. Kulturministern Alice Bah Kuhnke (MP) fick ingen förfrågan om att vara med i uppropet men hoppas på en mer intensiv diskussion i frågan om sänkt moms på e-böcker framöver, säger hennes pressekreterare till Svensk Bokhandel. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.