Foto: TT

Granskningen av granskningsnämnden är färdig: Fungerar i stort sett bra

Publicerad

Riksrevisionens granskning av granskningsnämnden visar att nämnden i stort sett fungerar bra – med några undantag. Bristande transparens i beslut och långa handläggningstider drar ner betyget.

Public service omfattar Sveriges Television, Sveriges Radio och Utbildningsradion. Verksamheterna, som är skattefinansierade och bedrivs på uppdrag av staten, ska vara oberoende och ha hög integritet.

Så granskas public service

För att se till att allt fungerar som det ska tar granskningsnämnden vid Myndigheten för press, radio och tv emot anmälningar från allmänheten. Nämnden kontrollerar om innehållet i programmen följer de föreskrifter och villkor som public service-företagen omfattas av.

Nu har även granskningsnämndens verksamhet legat under lupp och kontrollerats av Riksrevisionen. I en ny rapport framgår det att nämnden i stort sett fungerar bra – med vissa anmärkningar.

Ökad transparens och kortare handläggningstid

Riksrevisionen menar att granskningsnämnden bör bli mer transparenta i motiveringarna av besluten som tas.

– För den tittare eller lyssnare som anmäler, måste det vara enkelt att förstå beslutet, oavsett om det friar eller fäller. I slutänden är detta viktigt för granskningssystemets legitimitet, säger riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

Försummar ett förtroende

Riksrevisionens granskning visar också att handläggningstiderna ökar. Långa handläggningstider kan på sikt försumma ett förtroende för granskningssystemet och minska anmälarens känsla av upprättelse.

– Här bör ett utvecklingsarbete genomföras, säger Gunnar Myrberg, projektledare för Riksrevisionens granskning.

Här kan du anmäla public service-program eller inslag

Medieombudsmannen (MO): Prövar om TV4, SVT, SR eller UR har orsakat en privatperson en oförsvarlig publicitetsskada. MO kan också pröva innehåll som har publicerats på webbsidor, något som granskningsnämnden inte kan göra.

Granskningsnämnden (GRN): Granskar i huvudsak program som SVT har visat i traditionell tv-sändning. Du anmäler ett program eller inslag via Granskningsnämndens hemsida genom att fylla i ett formulär. För att Granskningsnämnden ska ta upp och pröva din anmälan får den inte vara anonym. På hemsidan kan du även ta del av Granskningsnämndens tidigare beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.