De fyra personerna åtalas vid Solna tingsrätt. Foto: TT

Känd artist åtalas för rån i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

En känd svensk artist åtalas tillsammans med tre andra personer för butiksrån i Kista den 18 augusti i år. Mannen nekar till brott.

– Min klient vidhåller sin tidigare inställning. Han har inte rånat någon, säger artistens advokat Alain Soussi till SVT.

Artisten, som är i 30-årsåldern, greps på Arlanda flygplats för tre veckor sedan i samband med att han kom tillbaka till Sverige efter en utlandsvistelse. Han hade då varit anhållen i sin frånvaro.

Mannen är prisbelönt och hans musik har miljontals spelningar på Spotify.

Advokaten: Inget rån

Det misstänkta rånet ägde rum i en butik i Stockholmsförorten Kista i augusti där personerna, enligt åklagaren, uttalade hot och plockade på sig tobak, godis, kakor och dricka för drygt fem tusen kronor.

Målsägande är butikschefen och två personer som vid tillfället arbetade i butiken.

Hoten har bland annat bestått av att gärningsmännen sagt att de skulle skada eller döda målsägandena. De har även ignorerat målsägandens vädjan om att de skulle betala för varorna. Gärningsmännen kan kopplas till ett kriminellt nätverk med våldskapital, står det i stämningsansökan.

– Det har uttalats hot mot personalen i samband med att man har tagit de här varorna. Man har agerat på ett sådant sätt som visat att man inte haft rätt att ta de här varorna, säger kammaråklagare Lotta Karlsson till SVT.

Bevisningen består bland annat av förhör med målsägande, vittnen och filmer från övervakningskameror.

Kopplas till kriminellt nätverk

Den misstänkta kopplingen till en kriminell gruppering spelar in i bedömningen av hoten som åklagaren menar har uttalats mot butikspersonalen.

– Jag anser att det har betydelse när det gäller det hot som målsäganden upplever. Man har utsatts för verbala hot och sen menar jag att det också finns underförstådda hot. Det är en del av kopplingen till ett kriminellt nätverk, säger åklagare Lotta Karlsson.

Den kända artisten nekar till brott och att han skulle ha kopplingar till ett kriminellt nätverk. I häktningsöverklagandet har han hävdat att han hade tillåtelse att ta saker från butiken och att det inte förekommit hot eller våld.

– Han har varit i butiken precis som det finns uppgifter om både i media och i förundersökningen. Men det han har tagit där har han haft tillåtelse att ta. Då tycker jag att åklagaren kanske borde ha avstått att åtala honom för någonting som inte täcks av hans uppsåt, säger artistens advokat Alain Soussi. Han uppger också att artisten mår dåligt av situationen.

– Han är häktad, så han mår inte bra.

Hålls fortsatt häktad

Artisten är fortsatt häktad fram till rättegång, något datum är ännu inte bestämt.

Av de övriga tre som nu också står åtalade var två personer häktade i ärendet redan innan artisten blev det. Även en minderårig person är misstänkt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.