En känd svensk rapartist har häktats för grov fridskränkning. Foto: Grafik: SVT

Känd rapartist häktad för grov fridskränkning

Uppdaterad
Publicerad

En känd svensk rapartist har häktats för grov fridskränkning vid Skaraborgs tingsrätt. Artisten ska ha kopplingar till gängmiljö och brotten ska ha begåtts på flera platser i Sverige och i Spanien.

Häktningsframställan mot artisten, som är i 30-årsåldern, lämnades in under måndagen. Rapartisten, som har miljontals spelningar på Spotify, häktades senare under måndagen på sannolika skäl misstänkt för grov fridskränkning.

Enligt handlingar från Skaraborgs tingsrätt ska brotten begåtts i Sverige och i Spanien från augusti 2020 till januari i år.

–Jag kan inte gå in på hur många brottstillfällen det gäller i nuläget. Men man måste ha minst tre tillfällen för att det ska bli grov fridskränkning, säger kammaråklagare Ylva Lundgren, som leder förundersökningen, till SVT.

– Eftersom tingsrätten har beslutat om yppandeförbud kan jag inte lämna några detaljer om ärendet för närvarande, säger kammaråklagaren.

Förundersökningen kommer att fortsätta med bland annat vittnesförhör och att analysera teknisk bevisning. Åklagaren har två veckor på sig att utreda för att sedan begära förlängd åtalstid eller väcka åtal.

Rapartisten, som inte är hemmahörande i Skaraborg, är sedan tidigare dömd för ett flertal brott och har i sina låttexter skildrat ett kriminellt liv.

Den misstänktes advokat säger till SVT Kulturnyheterna att artisten nekar till anklagelserna.

Grov fridskränkning

Grov fridskränkning är i Sverige sedan 2000 ett vålds-, frids- eller sexualbrott som består av upprepad kränkning av en närstående eller tidigare närstående person.

Källa: Nationellt centrum för kvinnofrid, Uppsala universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.