Abdulrazak Gurnah tog emot sitt Nobeldiplom i London den 6 december. Foto: AP/TT

Känd skojare påstod att Abdulrazak Gurnah skulle skänka bort prispengar

Uppdaterad
Publicerad

En tweet från ett konto som ser ut att tillhöra Nobels litteraturpristagare Abdulrazak Gurah meddelar att han ämnar skänka bort hela sin prissumma till organisationer som hjälper flyktingar. Tweeten har fått ett par hundra retweets, bland annat från journalister, men kommer inte från Gurnah själv – utan en känd italiensk skojare.

I strax under två timmar låg tweeten uppe utan förklaring: Nobelpristagaren skriver att han ska skänka bort hela prissumman – 9 miljoner kronor – till flyktingorganisationer.

Men efter inte allt för lång tid kom uppföljningsmeddelandet: Det här kontot är en bluff skapad av den italienska journalisten Tommasso De Benedetti. Kontot är nu borttaget.

Har fejktwittrat i tio år

Det är inte förstå gången De Benedetti är i farten med att skapa fejkade konton. Redan 2012 kallade The Guardian honom ”en av världens mest framgångsrika fejktwittrare” efter att ha spridit dödsrykten om påven, Fidel Castro och Pedro Almodóvar.

Samma år twittrade han ut att Michail Gorbatjov var död – från den dåvarande svenske statsministern Fredrik Reinfeldts konto.

”Fredrik har inget konto”, svarade hans dåvarande pressekreterare Roberta Alenius.

2017 intervjuades han av Washington post, som konstaterade att inte lika många svalde betet längre. Skälet till att han låtsas vara kända personer på Twitter är enligt egen utsago att blotta svagheter hos medier – publicerar de bluffen visar det på dålig källkoll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.