Tomas Ledin, Åsa Jinder och Benny Andersson. Foto: TT

Kända folkmusiker i protest mot populism

Publicerad

Flera folkkära musiker samlas i det gemensamma uppropet ”Utan oss tystnar musiken” för att protestera mot att svensk folkmusik används av ”populistiska partier”. Man nämner bland annat Sverigedemokraterna.

Benny Andersson, Tomas Ledin, Sofia Karlsson och Åsa Jinder är några av de musiker, kompositörer och andra verksamma inom svensk folkmusik, som står bakom protestbrevet som har publicerats i Svenska Dagbladet.

Tillsammans skriver de bland annat: ”De populistiska partier som vill annektera den svenska folkmusiken och den folkliga kulturen för att nå ut med sitt extremnationalistiska budskap har helt enkelt inte fattat vad folkmusik är.”

Brevskrivarna efterlyser också en lagändring för att förhindra att deras musik används i politiska syften som de inte skriver under på. Som exempel tar man att ”extremnationalistiska radiostationer” i dag fritt får spela deras verk.

Vidare uppmanar undertecknarna de politiska makthavarna blir bättre på att lyfta ”svensk, folklig kultur”, som de menar inte hör samman med nationalism.

”Vi vill se en kulturpolitik värd namnet där samtliga partier tar ansvar för att vårt brokiga kulturarv får det utrymme och den uppmärksamhet det förtjänar i stället för att genom egen passivitet lämna fältet fritt för SD och andra.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.