Ashley Park, Daniel Dae Kim och Sandra Oh. Foto: GETTY IMAGES/Willy Sanjuan/Richard Shotwell/AP/TT/EPA

Skådespelare och artister vittnar om rasism mot asiater

Uppdaterad
Publicerad

Hashtaggen Stop asian hate sprids just nu med förnyad kraft efter dödskjutningen av sex asiatiska kvinnor på ett antal spasalonger i den amerikanska delstaten Georgia i tisdags. Nu delar flera kända skådespelare och artister med asiatiskt påbrå med sig av sina erfarenheter av rasism i sociala medier. En av dem är Ashley Park från tv-serien Emily in Paris.

I början av coronavirusets utbrott, i januari förra året, kom rapporter om ökad rasism mot asiater. Viruset kallades ”kinavirus” och människor med asiatiskt ursprung vittnade om hat och hot mot dem i offentligheten. Under året med pandemin har 3 800 hatbrott mot amerikaner med asiatiskt påbrå rapporterats in i USA och mörkertalet befaras vara stort, enligt den ideella organisationen Stop AAPI Hate.

Reaktionen blev hashtaggen Stop asian hate och protester på flera håll i USA. Sedan tisdagens dödskjutning i Georgia där 8 människor dödades, varav 6 var asiatiska kvinnor, har hashtaggen uppmärksammats på nytt.

Skådespelare vittnar om rasism

Skådespelaren Ashley Park berättar i ett inlägg på Instagram om hur hon är trött på att människor är okunniga om hatbrott mot asiater. Hon delar även med sig av sina egna erfarenheter av att folk frågar var hon kommer ifrån innan de frågar vad hon heter.

Lost-skådespelaren Daniel Dae Kim citerar Martin Luther Kings ord ”orättvisa någonstans hotar rättvisan överallt” i ett inlägg på Instagram. Även Sandra Oh, känd från bland annat serierna Killing Eve och Grey's anatomy, och Gemma Chan från Crazy rich asians sluter upp bakom hashtaggen.

Skådespelaren Jennifer Tilly från musikalfilmen Bullets over Broadway skriver på Twitter om hur hennes äldre släktingar kom till USA för att skapa ett nytt liv och hur hårt arbetande invandrare har byggt landet.

Andra kända skådespelare, influencers och artister som Kylie Jenner, John Legend och Eva Longoria har visat sitt stöd för hashtaggen och rörelsen Stop asian hate.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.