Skådespelare dyker upp på biennaler och artister samarbetar med designers.
Konst är cred, och ett litet antal rika människor i världen spenderar stora pengar för att få vara med.
Förra året omsatte den globala marknaden drygt 500 miljarder kronor, enligt The European Fine Art Foundation. Det är rekord.
”En liten klick”
Modern och samtida konst omsätter mest pengar. Verk av konstnärer som Andy Warhol, Damien Hirst och Jeff Cones säljs för mångmiljonbelopp.
– Det är en liten klick superrika människor. Samlare och entreprenörer som tjänat väldigt mycket pengar och ser på konst som en statusmarkör, säger Anna Persson, chef över konstsamlingen på auktionshuset Bukowskis.
I takt med att världen hämtar sig efter senaste finanskrisen och nya ekonomier blomstrar, dyker fler konstköpare upp. Det ihärdiga intresset för just det moderna och samtida märks tydligt även på den svenska marknaden. Förr hade Bukowskis inte ens en egen utställning för samtidsverk. Nu är det auktionshusets absolut största.
”Mängder av stjärnor”
Georgina Adam är författare och konstkritiker. Hon skriver för bland annat för Financial times, och ligger bakom boken ”Big bucks: The explosion of the art market”.
Från konstutställningar och biennaler runt om i världen har hon rapporterat om en ökad ”glamifiering”. De glittrande konstintresserade – ”the glitterarti”, dyker upp nästan överallt.
– Jag ser ofta Leonardo DiCaprio, med jackan uppdragen framför ansiktet. Steve Martin, Gwyneth Paltrow... De är mängder av stjärnor på biennalerna, och det brukade det inte vara, säger hon.
Är en livsstil
”The glitterarti” är en samling, inte sällan nyrika konstintresserade, som reser från utställning till utställning och visar upp ekonomiskt och kulturellt kapital.
– Att köpa och vara en del av den moderna konstmarknaden öppnar dörren till en livsstil. Det finns så många evenemang och coola fester att gå på. Den äldre konstmarknaden erbjuder inte alls det, säger Georgina Adam.
”Svämmar över”
I en tid då konstnärer samarbetar med dyra märken och varuhus, flyttar konsten ut på gatan i form av kläder och accessoarer. Glammiga budbärare förmedlar sedan verken till den stora publiken. Kim Kardashians julklappsväska från lyxmärket Hermes, dekorerad av konstnären George Condo, blev viral efter att tv-stjärnan delat bilder av den på sociala medier.
Anledningen till att Georgina Adam springer in i Leonardo DiCaprio på konstutställningar nu, och inte förr, är en förskjutning av kulturkapitalet, tror hon.
– Konst är hippt. Det är grejen man ska kunna. Man ska vara ”arty”. Precis som att man skulle vara rock på 60-talet. Jag har varit på Venedigbiennalen i flera år, och det har förändrats bara de senaste åren. Nu svämmar det över av kändisar. Man måste köa för att komma in på förhandsvisningarna.
Samarbetar med konstnärer
Moderna artister, som snappat upp samtidskravet på att kunna sin konst, använder samtida verk i sina egna uttryck. Georgina Adam nämner Lady Gaga som exempel.
– Samarbeten mellan konstvärlden och nöjesvärlden är intressanta. Lady Gaga jobbar med Jeff Koons, och det gör samtida konst ännu mer populärt. Människor i dag är fascinerade av kändisar, säger hon.