Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se psykiatrikern och författaren Anders Hansen förklara varför sludgevideor fångar vår uppmärksamhet i klippet ovan. Foto: Joakim Hallgrim Rückert/Tiktok

Därför trendar Tiktok-videor med flera skärmar samtidigt: ”Kan känna sig friterad i hjärnan”

Uppdaterad
Publicerad

”Sludge content” på Tiktok är videor som visar flera olika klipp på skärmen samtidigt. Ofta är de färgstarka och svåra att slita ögonen ifrån. Men varför dyker de upp allt oftare? Och hur påverkas hjärnan?

”Sludge content” eller ”slam-innehåll” kan förklaras som en gyttja av videor, enligt den kanadensiske journalisten Jackson Weaver på CBC News som tidigare rapporterat om begreppet.

– Sludge content är när minst två videor visas på skärmen samtidigt. Men en av dem är bara där för att fånga din uppmärksamhet med fina färger och rörelser, säger Weaver till Kulturnyheterna.

Får större spridning 

Tiktok-kreatören Philip Nguyen gör inte sludge content själv men menar att det blivit en vanlig taktik för Tiktok-användare att förhindra att människor blir uttråkade och snabbt scrollar förbi videor i det ständiga flödet.

– När någon kollar längre på din video så antar algoritmen att den är bra. Med två videor samtidigt har du större sannolikhet att få någon att stanna.

Videor med sludge content använder sig av klipp som är svårare att slita ögonen från, menar Nguyen. På så vis blir Tiktoks algoritm mer benägen att rekommendera den till fler användare. En rekommendation som kan leda till miljontals visningar och fler följare. Vilket i längden kan bli ett sätt att tjäna pengar, genom reklamsamarbeten med företag eller genom att sälja sitt konto vidare.

Som godis för hjärnan

Men att titta på video med delad skärm är ingenting nytt. Det har gjorts tidigare i film och spel där tittaren får se flera perspektiv av samma berättelse. Det som särskiljer ”sludge content” är att klippen på skärmen är orelaterade till varandra och konstruerade för att stimulera hjärnans belöningssystem. Precis som godis, menar psykiatrikern och författaren Anders Hansen:

– Det är stimuli som är enormt starka och som vi inte kan slita ögonen ifrån.

Enligt Hansen finns det ännu ingen tydlig forskning på hur hjärnan påverkas i längden av den här typen av videor.

– Allt fler börjar misstänka att vår digitala livsstil där vi hoppar fram och tillbaka mellan femtioelva saker försämrar koncentrationen på sikt men det är än så länge spekulation.

Se hur sludge content ser ut ovan.

”Sludge content” är inget etablerat begrepp men förekom bland annat i populärkulturs-publikationen ”Polyesterzine”.

Där liknas innehåll på sociala medier-plattformar som Tiktok och Youtube med ”a sludge of content ” eller på svenska ungefärligt översatt till ”en gyttja av videor”.

Journalisten Jackson Weaver på kanadeniska nyhetsstationen CBC valde sedan att förklara ”sludge content” som videor på Tiktok bestående av två eller flera klipp samtidigt. Ofta där ett är originalvideon och det andra ett mer färgsstarkt och ”tillfredsställande” innehåll som fångar människors uppmärksamhet.

Det liknar ”ASMR” som med exempelvis ljud eller bild ska skapa en sorts ”kittlande känsla” och stimulans i hjärnan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.