Tidningen Tempus pekas ut för fusk med presstödet – läggs ned. Foto: SVT

Kantar Sifo beklagar upplagemiss – kan se över sina rutiner

Uppdaterad
Publicerad

Kantar Sifo granskar tidningarnas upplagor men tidningen Tempus upplägg missades av stickproverna.

– Vi kommer se om det finns skäl att se över våra granskningsrutiner, säger Lars Björkman, presschef på Kantar Sifo.

Det är Kantar Sifo som granskar tidningars upplagor och som underlag för sin statistik använder de sig av flera parametrar. Tryckt upplaga, distribution, beställning och betalning. De gör också stickprovskontroller som är mer detaljerade med bland annat kontroll av fakturor. 

– Vid våra stickprovskontroller har det upplägg som Tempus använt sig av, tyvärr inte upptäckts. Det var inte förrän vid vår djupgranskning i år som det uppdagades, säger Lars Björkman på Kantar Sifo. 

I fallet med Tempus menar MPRT att tidningen använt sig av ”en snillrik konstruktion” för att få upp siffrorna. Är detta en metod ni sett användas av andra? 

– Inte just detta upplägg, men liknande har använts historiskt av andra, säger Lars Björkman. 

Kantar Sifo säger att det var på eget initiativ som de tog beslut om att djupgranska tidningen Tempus, även om de tagit del av spekulationer i media. Därefter meddelade man MPTR att granskningen skulle göras. 

– Vi tycker naturligtvis att det är tråkigt att det här har skett. Och vi kommer, i samråd med MPRT, se om det finns skäl att se över våra granskningsrutiner, säger Lars Björkman, presschef på Kantar Sifo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.