Kanye West: Ställer upp i presidentvalet

Uppdaterad
Publicerad

Rapparen Kanye West utmanar Trump och Biden och ger sig in i USA:s presidentval i höst. I alla fall om man får tro ett inlägg han gjort på Twitter. Samtidigt rapporterar amerikanska medier att det är försent att registrera sig som kandidat i flera delstater.

”Vi måste nu infria USA:s löfte genom förtröstan på Gud, förena vår vision och bygga vår framtid. Jag kandiderar till att bli USA:s president”, twittrar West och avslutar med hashtaggen ”2020vision”.

Några närmare detaljer om sin kandidatur avslöjar inte rapstjärnan, inte heller om han verkligen officiellt registrerat sig för att ställa upp.

Backad av Musk

Däremot verkar han verkar redan ha fått en supporter i entreprenören Elon Musk.

”Du har mitt fulla stöd”, skriver Tesla- och Space X-chefen i ett svar på inlägget.

Wests fru, realitystjärnan Kim Kardashian, svarar med en amerikansk flagg-emoji.

Andra Twitter-användare reagerar med mera skepsis. Många av de tiotusentals inläggen som strömmar in som svar kretsar kring Kanye Wests välkända psykiska problem. I bland annat en intervju med David Letterman förra året berättade West om hur han kämpar med sin bipolära sjukdom.

Black Lives Matter

43-årige Kanye West meddelade redan 2015 att han skulle satsa på Vita huset 2020. Senare, när han blev allt vänskapligare med president Donald Trump, ändrade han sig och sade att han skulle sikta på valet 2024.

Rapparens uttalade sympatier för Trump, tillsammans med hans nyuppväckta gudstro, har väckt stort rabalder i hela världen. Förra året hävdade han dock att Trump-stödet bara varit ett sätt att reta anhängare till Demokratiska partiet.

Han sågs nyligen delta i en Black Lives Matter-protest och han har skänkt mångmiljonbelopp till bland andra George Floyds anhöriga. West släppte för några dagar sedan låten ”Wash us in the blood” tillsammans med rapparen Travis Scott.

För sent att ställa upp i flera stater

Enligt flera amerikanska medier har West fortfarande inte registrerat sig hos den amerikanska valkommissionen. Och i stater som New York, Texas och North Carolina är det redan för sent att ställa upp som oberoende kandidat i valet.

Väljare kan teoretiskt sett ändå lägga sin röst på rapparen genom att själva skriva dit hans namn, men alla delstater godkänner inte den typen av röster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.