Kapellmästaren Egon Kjerrman död

Uppdaterad
Publicerad

Kapellmästaren och kompositören Egon Kjerrman har avlidit. Det rapporterar Vestmanlands Läns Tidning på sin hemsida. Kjerrman blev 86 år gammal.

1952 kom Kjerrman till Sveriges radio för att arbeta inom företaget till 1976. Han blev känd för allmänheten genom sina allsångsprogram från Skansen, bland annat Sjung med Egon som sändes i Sveriges Television.

Enligt uppgift sjöng han hellre än bra, men blev ändå en mycket populär allsångsledare. Under tiden på Skansen öppnade han de tidigare ofta nationalistiska allsångskvällarna för mer populärmusik, som exempelvis schlager. Och köerna på Skansen inför allsången var, liksom nu, långa på sommarförmiddagarna.

Egon Kjerrman var utbildad kantor och hade också en musikdirektörsexamen från Kungliga Musikaliska Akademin.

– När han fick en stroke för fyra år sedan förlorade han förmågan att kommunicera, säger hans dotter Anna Kjerrman till aftonbladet.se och fortsätter:

– Men han var glasklar i knoppen och kunde fortfarande spela. Så han satt vid pianot några gånger den första tiden på ålderdomshemmet där han vårdades.

Anders Silvergren Blåder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.