Kärlek & avund handlar om ett triangeldrama och utforskar olika aspekter på temat sex, skriver Caroline Hainer. Foto: Guy Ferandis

Recension: ”Kärlek & avund” i regi av Ira Sachs

Uppdaterad
Publicerad

Filmen ”Kärlek & avund” har väckt uppståndelse för sina explicita sexscener. Kulturnyheternas filmkritiker Caroline Hainer tycker att filmen illustrerar hur sex kan användas som ett vapen och att det åtstramade skådespeleriet är både filmens styrka och svaghet.

Kärlek & avund uppmärksammades på Sundance filmfestival för sina explicita sexscener, i synnerhet en mellan två män. Detta har gett filmen en 17-årsgräns i USA, vilket i sin tur har förskjutit fokus från handlingen. För sex kan vara många saker, i huvudpersonens Tomas fall är det en otyglad kraft och ett mäktigt vapen vilket just den scenen illustrerar med grafisk tydlighet.

Den narcissistiska och känslostyrda filmregissören lever tillsammans med sin mer lågmälda make Martin (Ben Whishaw) i Paris. Efter att just avslutat sitt senaste filmprojekt hamnar Tomas i säng med fransyskan Agathe (Adèle Exarchopolous från ”Blå är den varmaste färgen”) och upptäcker att han gillar det. Det är upptakten till en alltmer destruktiv kärlekstriangel där den konsekvensbefriade Tomas studsar fram och tillbaka mellan relationerna tills alla är sårade och ingen orkar mer.

Tomas märker inte det emotionella kaos han lämnar efter sig. En scen där han äter middag med Agathes föräldrar är rent fysiskt plågsam. Mamman vill försäkra sig om sin dotters trygghet och välmående, Tomas tar det som en personlig attack och slår tillbaka.

En eloge ska gå till skådespelaren Franz Rogowski som trots att han porträtterar en känslomässig ångvält inte går att ta ögonen ifrån. Han är charmig, han är hemsk. Problemet är att han stjäl all uppmärksamhet. Inte bara från alla omkring honom, utan han stjäl hela filmens energi också, vilket gör de andra karaktärerna otydliga.

Att mycket mellan dem förblir osagt och okommenterat är filmens både styrka och svaghet. Det är å ena sidan Whishaws och Exarchopoulos åtstramade skådespeleri, inte dialog, som förmedlar de största lidelserna. Å andra sidan på bekostnad av en djupare insyn kring varför de handlar som de gör.

Kärlek & avund

Regi: Ira Sachs

I rollerna: Franz Rogowski, Ben Whishaw, Adèle Exarchopoulos, m.fl.

Betyg: 3

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.