Regissören Joakim Rindå vill att den interaktiva stadsvandringen ska få deltagarna att reflektera över sin samtid. Foto: Andreas Idén/SVT

Riksteaterns coronasatsning: Poddteater i 40 städer

Uppdaterad
Publicerad

Riksteaterns föreställning “Kartan över oss” hade nyligen premiär på 40 orter samtidigt. Med hjälp av mobil och hörlurar får deltagarna vandra genom den egna staden och fundera över framtiden. En vandring genom både ett yttre och ett inre landskap.

“Kartan över oss” ska pågå under tre år och handlar om den fiktiva myndigheten MESB, myndigheten för emotionell och själslig beredskap, som vill kartlägga deltagarnas syn på framtiden.

– Deltagarna får svara på frågor som ‘Tror du att den här platsen är en bra plats att bo på om hundra år?’,  ‘Är det viktigt för dig att någon minns dig när du är död?’ eller ‘Tror du att människan kommer att klara av den globala uppvärmningen?’, säger regissören Joakim Rindå. 

Ärkebiskopen bland experterna 

Publiken  leds in på olika vägar beroende på om de svarar ja eller nej på frågorna. Efter halva tiden gör myndigheten en diagnos och berättar om deltagaren är positiv eller negativ.

– Myndigheten berättar vilken framtidstyp du tillhör. Efter det får du en återkoppling av en av myndighetens sakkunniga där bland annat ärkebiskopen ingår. För att hjälpa till att tänka ett varv till och lite utzoomat kring den egna berättelsen, säger Joakim Rindå.

Joakim Rindå står bakom verket tillsammans med Lisa Färnström och Hampus Norén. De ville berätta om det som förenar alla stora frågor - framtiden.

– I en samtid som är väldigt inriktad på att bara fortsätta och fortsätta är det paradoxalt nog lite utrymme för framtiden. Att känna och tänka lite mer på djupet kring vart vi är på väg, säger Joakim Rindå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.