Foto: TT

Ytterligare avhopp: Katarina Frostenson lämnar Akademien

Uppdaterad
Publicerad

Efter Sara Danius avhopp lämnar nu ledamoten Katarina Frostenson Svenska Akademien. Efter det senaste avhoppet är endast 11 ledamöter av 18 kvar i institutionen.

– De som tidigare försvarade Katarina Frostenson tog ett steg tillbaka, sa Akademiens direktör Anders Olsson i en kommentar efter sammanträdet.

Akademieledamoten Katarina Frostensson lämnar sin post i Svenska Akademien, enligt TT. Lyrikern och översättaren valdes in i Akademien 1992 och har därefter suttit på stol nr 18.

– Katarina Frostenson har meddelat sitt beslut att lämna med förhoppningen att Svenska Akademien ska överleva som institution, sa Akademiens direktör Anders Olsson i en kommentar efter sammanträdet.

Krisen i Svenska Akademien

Katarina Frostensons post inom Akademien har varit kärnan i den konflikt som sedan en tid skakat den anrika svenska litterära institutionen – och som tidigare lett till tre avhopp.

Omröstning kring Frostenson

Kontroversen kring akademieledamoten handlar om huruvida Katarina Frostenson befunnit sig i en jävsituation, då Svenska Akademien beslutat att tilldela pengar till den kulturverksamhet som drivs av hennes make, och som hon själv som ledamot nu visat sig vara delägare.

En omröstning bland ledamöterna kring en möjlig uteslutning av Katarina Frostenson slutade till hennes fördel, då en majoritet av ledamöterna röstade för att hon behåller sin stol i institutionen.

– De som tidigare försvarade Katarina Frostenson tog ett steg tillbaka och Katarina gick med på att avstå från sina uppdrag i Akademien, sa Anders Olsson.

De sex ledamöter som röstade för en uteslutning av Frostenson var: Sara Danius, Per Wästberg, Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund. Även Jesper Svenbro ska, enligt uppgifter till Expressen, ha röstat för ett uteslutande.

Kulturnyheterna söker Katarina Frostenson för en kommentar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet