• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Ett porträtt av Emily Brontë målat av hennes bror Patrick Branwell Brontë, och popsångerskan Kate Bush Foto: Wikimedia Commons & TT

Kate Bush hyllar Emily Brontë – ”Ett sätt att tacka henne”

Uppdaterad
Publicerad

I år är det precis 40 år sedan Kate Bush slog igenom med världshiten Wuthering Heights. En låt inspirerad av brittiska författaren Emily Brontës kärleksroman med samma namn. Och nu ska Kate Bush åter beträda Brontës mark – det för att delta i ett projekt som hyllar de litterära systrarna i familjen.

”Jag är glad över att vara involverad i det här projektet. Att minnas varje syster genom en sten i det gåtfulla landskapet som de levde och verkade i är en strålande idé.” sade Kate Bush i ett uttalande, rapporterar BBC.

Sammanlagt fyra stenmonument kommer sättas upp i landskapet runt Yorkshire Moors och varje sten ska prydas med varsitt specialskrivet stycke på max 100 ord. Poeterna Carol Ann Duff och Jackie Kay har fått i uppdrag att skriva ett stycke för Charlotte respektive Anne Brontë.

”Ett sätt att tacka henne”

Och Kate Bush, hennes text är givetvis tillägnad Emily:

”Emily skrev bara en roman – ett konstverk utöver det vanliga som verkligen satte sina spår. Att bli tillfrågad om att skriva ett stycke till Emilys sten är en ära, och samtidigt, ett sätt att tacka henne.”, sa Kate Bush till BBC.

Den fjärde stenen kommer författaren Jeanette Winterson skriva en inskription till som reflekterar över de tre systrarna Brontës kulturella och litterära arv.

Stenmonumenten kommer avtäckas under Bradfords litteraturfestival i början av juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.