Patent- och marknadsdomstolen förbjuder influeraren Katrin Zytomierskas marknadsföring av fiskolja. Foto: HEenrik Montgomery/TT

Katrin Zytomierska förbjuds göra reklam för fiskolja

Uppdaterad
Publicerad

Patent- och marknadsdomstolen förbjuder influeraren Katrin Zytomierskas marknadsföring av fiskolja. Enligt domstolen ger reklamen intryck av att personer som använder fiskoljan löper mindre risk att bli smittade av coronaviruset, eller att klara en covid-19-infektion bättre.

Konsumentombudsmannen (KO) ansåg att reklamen var både vilseledande och aggressiv. Dels för att det inte fanns något belägg för att fiskoljan hade de egenskaper som fördes fram, dels för att oron för coronasmitta var stor i samhället och reklamen spelade på den rädslan, skriver Konsumentverket på sin hemsida.

Domstolen går på KO:s linje. Zytomierska har belagts med ett så kallat interimistiskt förbud. Det innebär att domstolen, i väntan på dom, förbjuder influeraren att på falska grunder marknadsföra fiskoljan eller något annat kosttillskott på Instagram. Förbudet gäller också för marknadsföring från Katrin Zytomierskas företag Clean Eating.

Om förbudet bryts kan straffet bli vite på 1 miljon, respektive 500 000, kronor.

Zytomierska har tagit bort inlägget i fråga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer