Nobelpristagaren i litteratur Kazuo Ishiguro under pressträffen på Svenska akademien i Stockholm Foto: Anders Wiklund/TT

Kazuo Ishiguro: Folk är förslavade av sina arbeten

Uppdaterad
Publicerad

Den 5 oktober stod det klart att den brittiske författaren Kazuo Ishiguro är årets Nobelpristagare i litteratur. Nu är han på plats i Stockholm för att ta emot priset.

– Det har funnits något grundläggande fel med vad vi anser vara acceptabelt i vårt samhälle, svarade Kazuo Ishiguro på en fråga om vad han anser om metoo och anklagelserna mot den så kallade kulturprofilen.

Under onsdagen mötte nobelpristagaren Kazuo Ishiguro världens medier i en presskonferens på Börshuset i Stockholm.

Ishiguro fick frågan hur han ser på rapporteringen kring Svenska Akademiens samröre med den så kallade kulturprofilen som nu står anklagad för sexuella kränkningar, ofredande och våldtäkt.

Nobelpristagaren svarade att han inte kan kommentera händelserna, men poängterade vikten av att ta liknande anklagelser och hela metoo-rörelsen på allvar.

– Tyngdpunkten måste ligga på vad metoo-kampanjen handlar om, och det handlar om anklagelser mot mäns, och hela samhällets, beteende. Det har funnits något grundläggande fel med vad vi anser vara acceptabelt i vårt samhälle. Men som någon som ser det utifrån är jag övertygad om att Svenska Akademiens integritet är intakt.

Förslavade av sina arbeten

I återstoden av dagen beskriver Ishiguro hur artighetskultur och lydnad påverkar människan. Till Kulturnyheternas reporter säger han att berättelsen om en brittisk butler på 30-talet även skildrar den moderna människans ofrihet.

– Många tror att jag kritiserar det brittiska klassystemet – man fick inte ha åsikter, utan tog bara order från sin arbetsgivare. Men så var det även i hög utsträckning på 80-talet när jag skrev boken och nu är det så i ännu högre utsträckning. Folk är förslavade av sina arbeten, företagen de jobbar för. Arbetstimmarna är längre, man antar sin jobbidentitet och man ifrågasätter inte hur ens jobb bidrar till något gott, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.