Jackie Kennedy Foto: TT

Kennedys brev säljs på auktion

Uppdaterad
Publicerad

Jackie Kennedys brev säljs på auktion i London. Bland annat innehåller breven ett nobbat frieri. Även den mördade presidenten John F Kennedys dagbok går under klubban.

Breven, som är skrivna till den brittiske diplomaten David Ormsby Gore, går under klubban på onsdagen. Kennedy säger nej till ett frieri från mannen fem år efter det att hennes make, den amerikanske presidenten John F Kennedy, sköts till döds i Dallas 1963.

”Band av smärta”

I korrespondensen förklarar Kennedy varför hon tackat nej till den brittiske USA-ambassadören.

”Vi har delat och förlorat så mycket tillsammans. Även om det inte är vad du önskar just nu så hoppas jag att detta band av kärlek och smärta aldrig kommer att klippas”, skriver hon.

David Ormsby Gores fru dog i en bilolycka 1967, varpå Jackie Kennedy skrev till honom för att kondolera. Diplomaten beskrev Kennedys nobb som ”outhärdlig”.

Från 60-talet

Samlingen består av 18 brev, och dateras från mordet på John F Kennedy fram till Jackie Kennedys giftermål med fartygsmagnaten Aristoteles Onassis 1968.

De 18 breven ingår i en större samling från president Kennedy och brittiska premiärministrar. Den förväntas säljas för omkring 170.000 euro.

David Ormsby Gore omkom i en bilolycka i Storbritannien 1985.

Dagboksblad från krigsslutet

Även maken John F Kennedys dagbok, säljs nu på auktion.

Dagboken är skriven 1945, precis efter andra världskrigets slut när den då 28-årige Kennedy jobbade som korrespondent för mediekoncernen Hearst.

I boken får man ta del av hur han träffade dåtidens politiker och hans resor genom ett krigshärjat och sargat Europa.

Väntar miljonbud

Boken är på 61 sidor och enligt auktionsförättaren beräknas dagboken gå för runt 200.000 dollar, cirka 1,7 miljoner kronor.

Dagboken var en gåva av Kennedy till Deirdre Henderson som var assistent under hans presidentkampanj i slutet av 1950-talet.

Fakta: Jackie Kennedy

Jacqueline Kennedy (född Bouvier) var en amerikansk societetskvinna, född 1929.

Mellan åren 1961-63 var hon USA:s första dam genom giftermålet med John F Kennedy.

Under åren som första dam fick Vita huset en kulturell prägel som aldrig tidigare, på grund av hennes starka kulturella och konstnärliga intressen.

Kennedy gifte 1968 om sig med den grekiske redaren Aristoteles Onassis.

Under 70-talet arbetade hon som förlagsredaktör i New York.

Hon avled i cancer 1994.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.