Kenneth Branagh har haft en lång filmkarriär med flera succéer, men också en och annan flopp på sitt CV. Han är en regissör som också gärna skådespelar i både andras och egna filmer. Han har bland annat regisserat Mordet på Orientexpressen och Döden på Nilen med premiär i februari – baserade på Agatha Christies kanske mest kända romaner och där Branagh också spelar den excentriske mästerdetektiven Hercule Poirot.
Branagh har också spelat kommissarie Kurt Wallander, i den brittiska filmatiseringen av Mankells kriminalserie. Men framför allt är Kenneth Branagh känd för sina omtalade Shakespearetolkningar och slog igenom 1989 med rollen som Henry V. Känd är han också för Marvel-filmen Thor, som han regisserade för tio år sedan och som drog in 500 miljoner dollar.
Pratade aldrig om våldet
Med nya filmen Belfast återvänder Kenneth Branagh till sin barndomsstad – och till den heta augustidagen 1969, då katoliker och protestanter drabbade samman. En händelse som tände gnistan för en våldsspiral som bokstavligen, enligt regissören själv, satte stopp för hans barndom. I filmen skildras konflikten genom en nioårig pojkes minnesbilder.
– Framför allt ville jag försöka förstå vad vi, vad mina föräldrar, gick igenom, säger Kenneth Branagh till SVT Kulturnyheterna.
– Jag insåg att min familj aldrig hade pratat om det; om våldet som vi bevittnade och var en del av. Och om konsekvenserna av att ryckas upp från en plats där vi var så trygga och lyckliga, till en värld som kändes så oviss och otrygg. Det är något jag länge har burit med mig, säger han.
Våldet är fortfarande närvarande
Femtio år senare, står våldet fortfarande och lurar runt hörnet. Bara ett dygn före premiärvisningen av filmen på Belfast Filmfestival startar ett bråk efter en demonstration, på båda sidor av fredsmuren i västra Belfast – exakt där Branagh växte upp. Samma kväll kommer också katoliker och protestanter till filmfestivalen som en del i ett gemenskapsprojekt.
– De två rörelserna löper alltid parallellt: rörelsen mot fred och risken för urladdningar. Det är en påtaglig verklighet att freden är skör, så varje berättelse som främjar förståelsen för detta är betydelsefull, säger han.