Foto: Berserks officiella facebooksida

Världsberömde mangaförfattaren Kentaro Miura är död

Uppdaterad
Publicerad

Den japanske mangaförfattaren och konstnären Kentaro Miura har gått ur tiden, rapporterar The Guardian. Miura är mest känd för att ha skapat mangaserien Berserk som sålts i över 35 miljoner exemplar. Han blev 54 år.

”En mästerlig konstnär och berättare”. Så beskriver Kentaro Miuras amerikanska förlag Dark Horse Comics honom när de i ett twitter-inlägg meddelar att mangaskaparen avled av ett hjärtfel den sjätte maj.

De fortsätter: ”Han kommer vara otroligt saknad. Våra tankar går ut till familj och bekanta”.

Kentaro Miura var känd för att sedan 1989 ritat och skrivit en av världens mest sålda mangaserier: Berserk, som utspelar sig i värld inspirerad av medeltidens Europa.

Serien beskrivs av hans redaktör Chris Warner som ”en upprivande mörk fantasi med ett storslaget djup, komplexitet och djärvhet”.

Seriens 40 utgåvor beräknas ha sålts i över 35 miljoner exemplar och blivit tv-serie, film och TV-spel.

Miuras verk ska ha inspirerat flera kända serier och spel, bland annat Dynasty Warriors, Final Fantasy och Dark Souls. Under torsdagen samlades tusentals fans online för att hedra Kentaro Miura i olika tv-spel, bland annat i Final Fantasy XIV.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.