Skådespelaren Kevin Spacey. Foto: TT

Kevin Spacey tvingas betala House of cards produktionsbolag

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren Kevin Spacey och hans produktionsbolag tvingas betala omkring 270 miljoner kronor till produktionsbolaget bakom tv-serien House of cards.

Enligt dokument som har lämnats in till Los Angeles högsta domstol för domargodkännande bröt Kevin Spacey mot punkter i sitt kontrakt kring krav på professionellt uppförande. Spacey ska ha betett sig olämpligt gentemot flera personer i personalen under alla fem säsonger som han gjorde för tv-serien House of cards, både som skådespelare och exekutiv producent.

MRC, produktionsbolaget bakom produktionen, tvingades sparka Spacey och pausa produktionen av sjätte säsongen för att skriva om den utan hans rollfigur och dessutom korta den från tretton till åtta avsnitt.

Beslutet som innebär att Kevin Spacey och hans produktionsbolag måste betala mer än motsvarande 270 miljoner kronor kommer efter en tre år lång juridisk strid som har hållits hemlig för allmänheten.

Domslutet har överklagats av Spacey, men även den här gången gick skiljemännen på MRC:s sida. I och med att handlingarna har lämnats in till domstolen blev de offentliga.

Anklagats för sexuella närmanden

Kevin Spacey, 62, hamnade i blåsvädret i samband med metoo-rörelsen, då han anklagades av skådespelaren Anthony Rapp för att ha gjort sexuella närmanden när Rapp var 14 år gammal.

Kevin Spacey skickade ut ett uttalande där han skriver att han inte minns om händelsen. Men han bad ändå om ursäkt för sitt ”olämpliga fyllebeteende”.

Flera andra personer trädde därefter fram med anklagelser mot Spacey, som snabbt fick sparken eller togs bort från olika projekt.

Ett av dem var House of cards, en högprofilerad Netflixserie där Spacey spelar den skrupelfria och makthungrige politikern Frank Underwood.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.