Experterna om talibanernas kultursyn: ”Enbart religiös kultur accepteras”

Uppdaterad
Publicerad

Sist talibanerna hade makten i Afghanistan förbjöds många moderna kulturuttryck och stora delar av Afghanistans kulturarv förstördes. När de nu är tillbaka är oron stor bland kulturarbetare. Men frågan är om talibanerna kan vara lika hårda idag som på 90-talet?

– Det är ett helt annat Afghanistan talibanerna kommer tillbaka till, säger Anders Rosén på Svenska Afghanistankommittén.

Shamsia Hassani är Afghanistans första kvinnliga graffitikonstnär, och hon har de senaste dagarna lagt upp illustrationer på Instagram som fångar den oron många, särskilt kvinnliga, kulturutövare känner: en av bilderna föreställer en tjej som håller hårt om sin keyboard, omgiven av beväpnade talibaner.

Senaste gången talibanerna styrde (1994-2001) förbjöds många kulturuttryck, kulturutövare mördades, och kvinnor tilläts varken arbeta eller utbilda sig.

En som flydde Afghanistan är Khazar Fatemi, som kom till Sverige som 7-åring. Idag är hon prisbelönt kulturjournalist och har bland annat gjort reportage och program om det krigshärjade landets kulturarv och de kulturarbetare som trotsar hotet från talibanerna.

”Man får sjunga koranverser”

Khazar Fatemi beskriver talibanernas kultursyn som instrumentell: konst, musik och medier ses som medel för påverkan. Därför är de emot kultur som inte påverkar befolkningen i den riktning talibanerna önskar.

– Enbart religiös kultur accepteras, man får sjunga koranverser, säger hon.

Khazar Fatemi ger inte mycket för talibanernas nya ”mjukare” retorik. Och uttalandena om att flickor ska få utbilda sig betyder inte att de får studera fritt, menar hon.

– När de säger att flickor och kvinnor ska få utbilda sig ”i enlighet med sharia” så betyder det att de får gå koranskola. De får inte läsa filosofi, geografi, konst eller vad de vill utan det handlar om religiös utbildning, säger hon.

Moderniseringen är minimal

När talibanerna lämnade Kabul år 2001 så firade folk på gatorna genom att just spela musik och sjunga. Fram till dess hade man fått smuggla till sig kultur, att gömma kasettband var nästintill en sport. Nu undrar många om 90-talets strikta förbud kommer igen – bland annat skriver Musikaliska akademien i Sverige i ett uttalande att de ”fruktar en repris av liknande missdåd”.

Anders Rosén på Svenska Afghanistankommittén tror att mediesamhället och utvecklingen som varit de senaste 20 åren i Afghanistan gör det svårare för talibanerna idag att till exempel förbjuda musik.

– Vi har ett annat Afghanistan idag än på 90-talet, säger han.

Talibanerna har länge fortsatt kontrollera delar av Afganistan, och där har de inte infört kulturförbud likt de som infördes på 90-talet, enligt honom. Att talibanerna har anpassat sig tror Khazar Fatemi kan stämma till viss del, men moderniseringen är minimal, menar hon.

– Förra gången talibanerna styrde fick man inte ha tv-apparater eller radio. Nu styr talibanerna istället medierna inifrån, säger Khazar Fatemi.

I videon kan du höra Anders Rosén på Svenska Afghanistankommittén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.