Foto: TT/Tom Wall

Kim Walls familj vill instifta journaliststipendium

Publicerad

Kim Wall rapporterade om hur Kuba sprider kultur utan internet, biologiska hackare och Voodoo på Haiti. Nu vill familj och vänner stödja kvinnliga journalister som verkar i Kim Walls anda.

I går kväll hedrades Kim Wall av vänner och gamla klasskamrater utanför Columbia University I New York där hon studerade journalistik.

Kim Wall försvann den 10 augusti då hon skulle göra ett reportage om den danske uppfinnaren Peter Madsen. Drygt två veckor senare bekräftade polisen att de funnit hennes kropp.

För att Kim Walls journalistiska gärning inte ska glömmas bort har familj och vänner startat en minnessida, där man bland annat kan läsa hennes reportage.

På sidan meddelar Walls anhöriga att de även vill instifta ett stipendium i Kim Walls namn. Pengarna är tänkta att delas ut till kvinnliga journalister som delar Walls intresse för att rapportera om subkulturer.

Som exempel på sådana texter finns interjvu med en riktig vampyr och ett reportage om furries – personer som iklär sig djurdräkter. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.