Kina censurerar nyheten om Googles självcensur

Uppdaterad
Publicerad

I veckan blev det känt att Google erbjuder Kina en censurerad version av företagets sökmotor. När sedan nyheten om detta spreds över världen passade de kinesiska censurmyndigheterna på att censurera den.

Google har tidigare, kanske mer än andra internetföretag, arbetat för frihet på nätet. I Kina har man dock valt att tillmötesgå myndigheterna och erbjuder landet en anpassad, och censurerad, sökmotor.

När nyheten om Googles anpassningsbarhet spreds över världen via bland annat internationella tv-stationer blev det dock svart i de kinesiska tv-rutorna. Det här är en taktik som kinesiska myndigheter brukar ta till när frågor som rör Falun Gong, Taiwan eller Tibet tas upp till diskussion. De ämnena är för övrigt några av dem som inte kommer att bli sökbara i den kinesiska versionen av Google, rapporterar norska NRK.

Kina är världens näst största internetmarknad med fler än 100 miljoner användare. Google har tidigare förlorat andelar av marknaden till en lokal sökmotor i landet. Med den nya söktjänsten hoppas sannolikt Google att det ska bli lättare att återfå sina användare. Google försvarar sig bland annat med att det ska framgå för de kinesiska användarna att sökmotorn ”håller tillbaka information”.

Anders Blåder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.